Ferenc pápa imádkozik a pápua új-guineai földrengés áldozataiért

Ferenc pápa – 2018. március 7., szerda | 18:03

A Szentatya Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával táviratban fejezte ki részvétét a 7,5 erősségű fölrengés miatt, amely Pápua Új-Guineát sújtotta helyi idő szerint február 25-én, és amit több erős utórengés követett.

Ferenc pápa mély szomorúsággal értesült a tragikus hírről. Isten irgalmasságába ajánlja az áldozatok lelkét, és őszinte részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak. Imáiról biztosítja mindazokat, akiket érintett a földrengés. A pápa Istenhez fohászkodik áldásért és vigaszért a próbatétel idején a szenvedők, valamint a mentésben részt vevő emberek számára – olvasható a táviratban.

Pápua Új-Guinea hegyvidéki részén történt a természeti katasztrófa, melynek a Vöröskereszt jelentése szerint hatvanhét halálos áldozata és körülbelül ötszáz sérültje van. Egész települések dőltek romba. A földrengés földcsuszamlásokat idézett elő, ezek károkat okoztak bányákban, gázvezetékekben és távközlési vonalakban. A térség ivóvízkészlete szennyezetté vált, a folyók eliszaposodtak, a háztartások víztartályai tönkrementek. A segélyszervezetek szerint mintegy 150 ezer ember sürgős segítségre szorul.

Ausztrália, Új-Zéland és a Vöröskereszt is segítséget ígért, de nehéz az elzárt területek elérése a veszélyes terepviszonyok, a rossz időjárás, illetve a megrongálódott közutak, repülőterek miatt. Martin Mose, a nemzeti katasztrófavédelmi központ igazgatója szerint csak helikopterrel lehet kimenekíteni a bajba jutottakat.

Pápua Új-Guinea a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt számos aktív tűzhányó van, és gyakoriak a földmozgások.

Forrás: Vatikáni Rádió, MTI

Fotó: Vatican News; Vatikáni Rádió Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria