Ferenc pápa imádságos és missziós lelkületre buzdította a leendő szentszéki diplomatákat

Ferenc pápa – 2022. június 13., hétfő | 14:03

A Szentatya június 9-én, csütörtökön délután fölkereste Róma történelmi belvárosában, a Pantheon mellett a Pápai Egyházi Akadémiát, és találkozott a jövőbeli apostoli nunciusokkal, akikkel a világ aktuális helyzetéről és az egyházi diplomáciai szolgálatról beszélgetett.

Ferenc pápa felvázolta a diplomatanövendékek előtt azt a stílust, amelyet Péter utóda szolgálatában kell más országokban megjeleníteniük. Olyan stílus ez, amelyet belülről átsző az imádság táplálta papi lelkiség, kívül pedig konkrét, missziós lelkület hatja át. A Pápai Egyházi Akadémia diákjai jövőbeli nunciatúrai feladatukra készülnek. Ferenc pápát csütörtökön délután az akadémia elnöke, Joseph Marino érsek; az ökonómus és tanulmányi prefektus, Gabriel Marcelo Viola Casalongue és a spirituális elöljáró, Orlando Torres jezsuita szerzetes fogadták.

A Szentatya szavait 36 növendék hallgatta, akik öt földrészről, a világ 22 országából érkeztek, majd feltehették kérdéseiket a pápának a diplomáciai szolgálatról, a mai Egyház és a világ történéseiről. Ferenc pápa két szent, Charles de Foucauld és Fáber Péter példáját ajánlotta figyelmükbe. Hangsúlyozta a missziós év jelentőségét, amelyet a pápa beillesztett a szentszéki diplomaták képzési folyamatába mint annak szerves részét. A pápai tanóra fontos tanulságokkal szolgált, főként annak a négy növendéknek, akik a mostani tanév végén elindulnak missziós tanulmányi útjukra Brazíliába, a Fülöp-szigetekre, Madagaszkárra, illetve Mexikóba.

Két évvel ezelőtt, 2020. február 17-én tették közzé a Vatikánban Ferenc pápa levelét, melyben azt kérte az akadémia elnökétől, hogy a szentszéki diplomaták képzési folyamatába illesszenek be egy missziós gyakorlati évet, melyet a jelöltek saját egyházmegyéjükön kívül, a világ más részén töltenek, hogy ezzel a konkrét tapasztalattal járuljanak hozzá leendő küldetésük mind teljesebb betöltéséhez. A pápa meggyőződése, hogy ez a tapasztalat hasznos lesz minden fiatal számára, akik papi szolgálatra készülnek vagy éppen elkezdik azt, de főként azoknak, akik a jövőben hivatást kapnak a pápai külképviseletekkel való együttműködésre és aztán ők maguk is a Szentszék küldöttei lesznek a nemzeteknél és a helyi egyházaknál.

A levél idéz a pápa 2015. júniusi beszédéből, amelyben a Pápai Egyházi Akadémia közösségéhez szólt: „Küldetésetek, amelyre meghívást kaptatok, a világ minden részére elvisz benneteket: Európába, melynek fel kell ébrednie; a kiengesztelődésre szomjazó Afrikába; az identitást adó gyökereit felfedezni akaró Észak-Amerikába, mely nem a kirekesztésből indulva értelmezi önmagát; aztán Ázsiába és Óceániába, melyek kihívásai a szórványok fellendítése és párbeszéd az egykori kultúrák tágasságával. (...) E kihívásokkal szemben a Szentszék leendő diplomatái szerezzenek – a kötelező papi és lelkipásztori képzésen túl – személyes missziós tapasztalatot, saját egyházmegyéjükön kívül, amikor együtt járnak az úton a missziós egyházak közösségeivel és részt vesznek evangelizáló tevékenységük hétköznapjaiban.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria