Ferenc pápa imája a Himalájában történt természeti katasztrófa áldozataiért

Ferenc pápa – 2021. február 11., csütörtök | 16:58

Az indiai Uttarakhand államban február 7-én történt gleccserszakadásnak 32 halálos áldozata van, és mintegy 170 az eltűntek száma, míg 34-en egy alagútban rekedtek. A február 10-i szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa gondolatban a távol-keleti ország felé fordult, kifejezve lelki közelségét az érintettekkel. Végül köszöntötte mindazokat, akik a holdújév megünneplésére készülnek.

A pápa szerdai katekézisének végén a katasztrófa áldozataiért és sérültjeiért imádkozott: „Kifejezem közelségemet a három napja Észak-Indiában bekövetkezett természeti csapás érintettjeinek, ahol egy gleccser egy része leszakadt, erős áradást okozva, amely elárasztotta két erőmű építkezési területeit. Imádkozom az elhunyt munkásokért és családtagjaikért, valamint minden sérültért és kárt szenvedettért.”

A Szentatya szavai kapcsolódtak az indiai püspökök részvétnyilvánításához, akik súlyos természeti katasztrófának nevezték a történteket, amelyben „annyi drága élet elveszett”. Az indiai egyház elöljárói egyúttal bizakodásuknak adtak hangot, hogy a kormány maximális segítséget nyújt a „különösen nehezen megközelíthető terület és a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is”.

*

Lélekben továbbra is Kelet felé fordulva, katekézise végén Ferenc pápa jókívánságait fejezte ki annak a több millió embernek, akik február 12-én Kínától Vietnámig, Koreától Japánig a Távol-Keleten a holdnaptár szerinti újévet ünneplik. A pandémia idején az egészség, a jóság és a testvériség kísérjen minket: „Szívélyes üdvözletemet küldöm, és kívánom, hogy az új év hozza meg a testvériség és a szolidaritás gyümölcseit.

E pillanatban, amikor komoly aggodalmak merülnek fel a világjárvány kihívásai miatt, amely nemcsak az emberek testét és lelkét érinti, hanem hatással van a társadalmi kapcsolatokra is, kívánom, hogy mindenki teljes egészségnek örvendjen és derűvel tekintsen az életre.”

A pápa nem feledkezett meg a szegényekről sem. Arra hívott mindenkit, hogy imádkozzon a békéért és ajándékaiért. Emlékeztetett, hogy ezek a jósággal, a tisztelettel, az előrelátással és a bátorsággal nyerhetők el. Soha ne felejtsük el, hogy az ellátás terén előnyben kell részesíteni a legszegényebbeket és a leggyengébbeket – figyelmeztetett a szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria