Ferenc pápa jóváhagyta a Szentszék idei költségvetését

Ferenc pápa – 2021. február 22., hétfő | 11:21

Jóváhagyta a Szentatya a Szentszék 2021. évi költségvetését február 18-án, miután február 16-án a Gazdasági Titkárság előterjesztésére a költségvetés tervezetét a Gazdasági Tanács is elfogadta. A Szentszék idén 260,4 millió euró összbevétel mellett 310,1 millió euró kiadással számol. A pandémia által kiváltott gazdasági válság miatt 49,7 millió eurós hiányra készülnek.

A Szentszék gazdasági tranzakcióinak nagyobb nyilvánossága és átláthatósága biztosítása céljából – a Szentatya többszöri kérésére – a 2021. évi költségvetés első ízben konszolidálja a Szent Péter Alapot (péterfillérek) és az összes elkülönített alapot. 47,3 millió eurós jövedelemmel és 17 millió eurós támogatással a Szentszék nettó 30,3 millió euró egyenleget vár az említett tételekből. A péterfillérek és az erre fordított alapok nélkül a Szentszék hiánya 2021-ben 80 millió euró lenne. Az elmúlt esztendőben a bevétel 21%-kal (48 millió euróval) csökkent 2019-hez képest, amit a kereskedelmi, szolgáltatási és ingatlantevékenységek csökkenése eredményezett.

A most jóváhagyott költségvetés a kiadások korlátozására irányuló jelentős erőfeszítéseket is tükrözi, a működési költségek – a személyi jellegű költségek nélkül – 14%-kal (24 millió euróval) csökkennek 2019-hez képest.

A foglalkoztatás biztonsága továbbra is prioritás a Szentatya számára ezekben a nehéz időkben. Küldetésével összhangban a Szentszék forrásainak többségét, 68%-át 2021-ben apostoli tevékenységeinek fenntartására fordítják. Az összes kiadás 17%-át a Szentszék örökségeinek és egyéb más vagyonának kezelésére fordítják, 15%-ot pedig igazgatási és szolgáltatási tevékenységekre.

Ha az adományok mértéke a vártnak megfelelően alakul, a fennmaradó hiányt a Szentszék saját tartalékai egy részének felhasználásával fedezi.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó (archív): Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria