Ferenc pápa júliusi imaszándéka: Imádkozzunk az igazságszolgáltatásért!

Ferenc pápa – 2019. július 8., hétfő | 10:50

A pápa világméretű imahálózata Az igazságszolgáltatás feddhetetlensége címmel közzétette a Szentatya e havi imaszándékát, amely videó formájában is megtekinthető.

„A bírók döntései hatással vannak az állampolgárok jogaira és tulajdonára. A bírók függetlensége megvédi őket a részrehajlástól és azoktól a nyomásoktól, amelyek befolyásolhatják meghozandó döntéseiket. A bírók kövessék Jézus példáját, aki sosem egyezkedett az igazságról. Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók feddhetetlenek legyenek munkájukban, és azért, hogy ne a világban uralkodó igazságtalanságé legyen az utolsó szó” – kéri Ferenc pápa júliusi imaszándékában.

A pápa arra buzdítja a katolikusokat, hogy imádkozzanak a bírókért és a jogászokért, akik világszerte igazságot szolgáltatnak. Fohászkodjanak azért, hogy munkájukat helyes szándék és átfogó kritériumok vezessék. A pápa nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az igazságszolgáltatás mindig az ember szolgálatában álljon, és mindig tartsa tiszteletben az emberi méltóságot. Az igazságszolgáltatás korrupttá válása akadályozza az embereket és a nemzeteket abban, hogy békében és jólétben éljenek együtt. A pápa aggodalmának ad hangot amiatt, hogy ez szakadást eredményez a társadalom szövetében. Az ENSZ korrupcióellenes egyezménye (2014) szerint az igazságszolgáltatás feddhetetlensége a korrupció egyik legnagyobb áldozata. Az igazságszolgáltatás korrupciójának leginkább a legszegényebbek esnek áldozatul, mert elősegíti az egyenlőtlenséget.

Amikor a társadalmi környezetet szegénység, éhezés és szenvedés sújtja, akkor azok, akiknek feladatuk az igazság védelme és biztosítása, nélkülözhetetlenné válnak. Azon kell dolgozniuk, hogy ezek a körülmények ne teremtsék meg az illegalitás táptalaját. Csakis az igazságosság alapvető értéke biztosíthatja a közélet megfelelő működését. Ferenc pápa szerint az igazságosság nem pusztán egy ünnepi öltöny vagy álarc, amit csak partikon viselünk. Ezért kéri júliusi imaszándékában, hogy imádkozzunk az igazságszolgáltatásban dolgozókért, hogy feddhetetlenül végezzék munkájukat, önző személyes érdekek vagy rejtett tervek nélkül, az átláthatóság és a pártatlanság jegyében. A bírók döntése nagy felelősséggel jár. Ha ugyanis az igazságszolgáltatás későn történik meg vagy teljesen elmarad, az nagy fájdalmat és szenvedést okoz.

Forrás, fotó és videó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria