Ferenc pápa üzenete a karibi ifjúsági napokra: Fiatal vagy már megöregedett fiatalok vagytok?

Ferenc pápa – 2018. július 18., szerda | 13:16

A Szentatya videoüzenetben köszöntötte a karibi ifjúsági napok résztvevőit. A rendezvényt július 10. és 23. között Martinique szigetén tartják, „A fiatalok átalakítják a karibi családot” mottóval.

„A szeretet sajátos ereje sosem ér véget. Ahhoz a tervetekhez, hogy átalakítsátok a karibi családot, először meg kell értenetek a jelent. Csak így tudtok szembenézni a jövővel anélkül, hogy elfeledkeznétek a múltról” – a Szentatya e szavakkal fordult a fiatalok háromévente megtartott találkozójának résztvevőihez. A rendezvényt az Antillák katolikus püspöki konferenciája szervezi. A Saint-Pierre-i és Fort-de-France-i főegyházmegyében zajló eseményen Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítását tekintik át.

A pápa üzenetében arra buzdítja a fiatalokat, hogy a családszinódus utáni buzdítás negyedik fejezetéből induljanak ki elsősorban, amelyből fontos iránymutatást nyerhetnek a továbbhaladáshoz. A Szentatya azt is javasolja az ifjúságnak, hogy tekintsenek mindig vissza, mind nagyszüleik, mind szüleik életére, és beszélgessenek velük. „Csak így válik lehetővé, hogy gyakorlatba ültessétek azt az »átalakító feszültséget«, amely képes elhozni a változást” – mutat rá Ferenc pápa.

Nem lehet semmit tenni a jelenben vagy a jövőben, ha nem a múltban, a történelmedben, a kultúrádban, a családodban gyökerezel, ha a gyökereid nincsenek jól elültetve. A gyökerekből jön az erő. Egyikünket sem egy laboratóriumban fabrikáltak össze, van történelmünk és vannak gyökereink. Mindaz, amit teszünk, a gyümölcsök, amiket termünk, a szépség, amelyet a jövőben létrehozhatunk, ezekből a gyökerekből származnak – figyelmeztet Ferenc pápa. Majd minden fiataltól azt kéri, hogy dolgozzanak együtt abban a meggyőződésben, hogy a szeretet erős és sosem ér véget.

Videoüzenetében a pápa humorosan felteszi a kérdést, hogy a találkozó résztvevői „vajon fiatal fiatalok-e vagy pedig már megöregedett fiatalok”. A jelentős kihívásokhoz ugyanis szükség van az ifjúság minden erejére. A már kissé elkényelmesedettektől Ferenc pápa azt kéri, hogy gyürkőzzenek neki és kezdjenek el küzdeni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria