Ferenc pápa kinevezte a pánamazóniai szinódus delegált elnökeit

Ferenc pápa – 2019. szeptember 10., kedd | 9:48

A venezuelai Baltazar Porras Cardozo, a perui Pedro Barreto Jimeno, valamint a brazil João Cardinal Bráz de Aviz bíborosok lesznek az amazóniai térséggel foglalkozó, október 6. és 27. között zajló püspöki szinódus delegált elnökei.

A püspöki szinódus 2006-ban érvénybe lépett szabályzatában a delegált elnökök feladatai a következők: a pápa nevében, általa kinevezve és az ő megbízásából vezetni a szinódusi ülést. A delegált elnökök egymást követik a szolgálatban a pápa által meghatározott rend szerint. A szinódus végetértével megbízatásuk is lejár. Az elnökök egyes tagoknak, ha szükség van rá, sajátos feladatokat adnak a szinódusi munka érdekében. Végül az elnökök feladata a szinódus jegyzőkönyveinek aláírása. Ha a szinódus munkája szükségessé teszi egy témakör utólagos elmélyítését, akkor a delegált elnököt illeti, hogy a pápa belegyezésével tanulmányozó bizottságot állítson fel a testület tagjaiból.

Ferenc pápa a 2018. szeptember 15-én közzétett, Episcopalis communio kezdetű apostoli konstitúciójában az Egyház alapvető jellegének keretébe illesztette a püspöki szinódus intézményét. A szinódus három szakaszból áll: az első az előkészítő rész, melyben megtörténik az érintett hívekkel való konzultáció a pápa által megadott témáról; a középső szakasz a püspökök ünnepélyes összejövetele; a harmadik, alkalmazási fázisban a helyi egyházak elfogadják a pápa által jóváhagyott szinódusi záródokumentumot.

Ferenc pápa a 2017. október 15-én tartott Úrangyala imádság során jelentette be az amazóniai térség ügyeivel foglalkozó szinódus összehívását. Kifejtette: a szinódus legfőbb célja, hogy új utakat találjon Isten népe ott élő tagjainak evangelizálása számára, különös tekintettel az őslakosokra, akikről gyakran megfeledkeznek, s akik nem reménykedhetnek gondtalan jövőben, többek között az Amazonas-medence őserdőinek, a bolygó létfontosságú tüdejének válsága miatt.

A szinódus fő témája az élet: Amazónia földje és népeinek élete, valamint a Föld élete. Előkészítő munkadokumentuma, a június 17-én közzétett Instrumentum laboris szerint ez a tanácskozás az idők jele, melyben a Szentlélek új utakat nyit, az Isten népe körében megvalósuló kölcsönös párbeszéd jegyében. „A püspöki szinódus nem tudósok vagy politikusok összejövetele. Nem parlament, másfajta dolog. A szinódus az Egyháztól születik, s evangelizáló küldetése és jellege lesz. A Szentlélek vezetésével zajló közösségi munka lesz” – nyilatkozta Ferenc pápa korábban a La Stampa olasz napilap Vatican Insider mellékletének.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria