Ferenc pápa köszönetet mondott Jean Vanier-nek halála előtt

Ferenc pápa – 2019. május 8., szerda | 17:44

Ferenc pápa alig egy héttel a Bárka közösség alapítójának május 7-i halála előtt telefonon beszélt Jean Vanier-vel. A Szentatya bulgáriai és észak-macedóniai útjáról hazatérőben a repülőgépen válaszolt újságírók kérdéseire, mely során felidézte utolsó beszélgetésüket.

Ferenc pápa elmondta, korábban tájékoztatták Jean Vanier gyenge egészségi állapotáról, ezért felhívta, hogy köszönetet mondjon életművéért. „Hallgatott engem, beszélni azonban alig tudott. Szeretném kifejezni hálámat ezért a tanúságtételért. Olyan ember volt ő, aki meg tudta látni a keresztény termékenységet a halál, a kereszt, a betegség misztériumában, azok misztériumában, akiket megvetnek és elvetnek a világban.”

A Szentatya hangsúlyozta, Jean Vanier azok szószólójává vált, akiket még a születésük előtti halálra ítélés veszélye fenyeget. „Egyszerűen hála neki, és hála Istennek, amiért nekünk adta ezt az embert a maga nagyszerű tanúságtételével.” – tette hozzá Ferenc pápa.

Jean Vanier, a fogyatékkal élőket és mentális betegségben szenvedőket segítő Bárka közösség alapítója május 7-én, 90 éves korában hunyt el Párizsban. Az 1964-ben, a franciaországi Trosly-Breuil-ben alapított közössége ma már a világ számos országában jelen van, hogy segítse a rászorulókat. Vanier halála miatt a világ számos egyházi vezetője nyilvánította részvétét és biztosította imáiról a Bárka közösséget.

Forrás: Catholic Herald

Fotó: Merényi Zita (2017-ben Taizében készült kép)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria