Ferenc pápa fogadta a Habsburg család szentévi zarándoklatának résztvevőit

Ferenc pápa – 2016. november 6., vasárnap | 12:00

Ferenc pápa november 5-én fogadta a Habsburg család jubileumi zarándoklatának közel háromszáz résztvevőjét a vatikáni Apostoli Palota Kelemen-termében.

Ferenc pápa köszöntőjében kiemelte a család tágabb értelemben vett jelentőségét, amely a maga kapcsolataival és változatosságával újra felfedezendő érték a mai világban.

A Habsburg család Boldog IV. Károly királyról is megemlékezik a jubileumi zarándoklaton, aki száz éve lépett a trónra. A pápa utalt rá, hogy IV. Károly spirituális jelenléte elősegíti, hogy a Habsburg család ma ne nosztalgiával forduljon a múlt felé, hanem aktívan jelen legyen napjaink történelmében. Közülük néhányan fontos szerepet töltenek be szolidaritási és kulturális szervezetek élén, illetve azon törekvés támogatásában, hogy Európa az emberi és keresztény értékekre alapozott közös otthon legyen.

A pápa örömének adott hangot, hogy a család új nemzedékei sorában papi és szerzetesi hivatások is megérlelődtek. Az egyházfő rámutatott arra, hogy ez a tény még inkább megerősíti azt, hogy a keresztény család az első hely, ahol a hivatások magjai kicsírázhatnak és kifejlődhetnek. Ferenc pápa hálát adott Istennek a Habsburg család azon tagjaiért, akik a papi és szerzetesi hivatást választották.

Ferenc pápa kiemelte, hogy IV. Károly király mindenekelőtt jó családapa volt és ezáltal az élet és a béke szolgálója. Egyszerű katonaként megismerte a háborút az I. világháború kezdetén. 1916-ban lépett a trónra és XV. Benedek pápa hangjára érzékenyen figyelve, minden erejével a béke megvalósításának szentelte magát, a meg nem értés és a gúny tárgyává válás árán is. Ebben is aktuális példa lehet számunkra és kérhetjük közbenjárását Istennél a béke megteremtéséért az emberiség számára – hangsúlyozta a Szentatya.

Beszéde végén Ferenc pápa köszönetet mondott a Habsburg család látogatásáért, és biztosította őket, hogy imáival kíséri útjukat.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria