Ferenc pápa a küldetésre és az egységre hívta a Cursillo mozgalom tagjait

Ferenc pápa – 2022. május 31., kedd | 12:40

Ferenc pápa május 28-án, szombaton a vatikáni VI. Pál teremben fogadta a Cursillo lelkiségi mozgalom olasz tagjait hetedik nemzeti találkozójuk alkalmából. Beszédében arra buzdította a Cursillos de Cristianidad tagjait, hogy segítsék elő a szeretetközösséget az Egyházban és folytassák küldetésüket a társadalom evangelizálásában.

A közösség és a misszió felé való haladás – ezt a két irányt jelölte ki a Cursillos de Cristianidad jelen lévő mintegy 2400 tagja számára a május 28-i audiencián elhangzott beszédében Ferenc pápa.

Az ősi köszöntésre, az ultreyára utalva – amellyel a spanyol zarándokok buzdították egymást a továbbhaladásra, továbblépésre – a pápa hangsúlyozta:

a szeretetközösség felé haladni annyit jelent, hogy túllépünk önmagunkon és a saját csoportunkon, hogy közösséget teremtsünk és növekedjünk az Egyházban, amely mindig „egy test, és soha nem különálló és megosztott részek csoportja”.

„Soha ne zárkózzatok el, és soha ne zárkózzatok be önmagatokba! Mindig őrizzétek és erősítsétek meg a létfontosságú kapcsolatokat azokkal a szeretetközösségekkel, amelyekben éltek!” – mondta a Szentatya. Arra biztatta a Cursillo mozgalom tagjait, hogy építsenek közösséget más csoportokkal regionális szinten, a mozgalmon belül és az egész Egyházzal.

A nagy kihívás a szeretet és az egység fenntartása, amely a mindenki által elfogadott, megértett, megélt és osztott, továbbá a mindenkire rábízott szellemi örökségen alapul – fogalmazott Ferenc pápa.

„Sajátos karizmával rendelkeztek, ami arra késztetett benneteket, hogy fedezzétek fel újra, és legyetek képesek egyszerű és közvetlen módon hirdetni a keresztény tapasztalat lényegét, vagyis Isten szeretetét minden ember iránt” – mondta a pápa az általa megjelölt második iránnyal, a misszióval kapcsolatban. Arra hívta a Cursillo mozgalom tagjait, hogy hassa át őket ez a karizma annak érdekében, hogy megtapasztalhassák az evangelizálás örömét az élet minden területén, a magánéletben és a közéletben, továbbá szólítsák meg azokat is, akik távol vannak az Egyháztól.

A továbblépésről elmélkedve a Szentatya arra kérte a Cursillo tagjait, hogy legyenek mindig úton a belső egység és evangelizálás érdekében. Ez a mozgalomban vezető pozíciót betöltő személyekre is vonatkozik – mondta a pápa, a vezetés megújításának fontosságát hangsúlyozva. „Mindenki jó, de senki sem nélkülözhetetlen. Egyetlen földi tekintély sem örök” – figyelmeztetett Ferenc pápa.

A Cursillos de Cristianidad egy világi hívőkből álló nemzetközi mozgalom, amelyet 1944-ben Spanyolországban alapított laikusok egy csoportja. Céljuk, hogy megtanítsák az embereknek, hogyan váljanak hatékony keresztény vezetőkké lakóhelyükön, plébániájukon, munkahelyükön és más helyeken a társadalomban. A csoport cursillós lelkiségi tanfolyamokon képzi a keresztényeket, a Krisztussal való szorosabb kapcsolat kialakítására és a keresztény közösség mélyebb megtapasztalására hívva őket. A mozgalmat Szent VI. Pál pápa ismerte el hivatalosan, aki a Cursillót az Egyház megújulási mozgalmaként jelölte meg. A lelkiségi mozgalom ma már a világ számos országában jelen van, beleértve Magyarországot is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria