Ferenc pápa a latin-amerikai jezsuitákhoz: Kritikai lelkiismeretre neveljetek

Ferenc pápa – 2021. június 12., szombat | 13:02

Videoüzenetben fordult a pápa június 10-én az alapításának 20. évfordulóját ünneplő Latin-amerikai Jezsuita Iskolák Szövetségéhez (Federación Latinoamericana de Colegios de la Compañía de Jesús). A szervezet több mint 90 iskolát működtet Latin-Amerika 19 országában.

A húsz éve működő nevelési hálózat a Latin-amerikai Jezsuita Provinciák Konferenciájához tartozik; 92 intézményt foglal magába, 19 országban vannak jelen. A szövetség 2001-ben alakult és több mint 135 ezer diákot, illetve több mint 11 ezer oktatót és nevelőt tömörít. Az egyes intézmények azonos identitásúak, céljuk a közép- és dél-amerikai nevelési és társadalmi átalakulás elősegítése.

A pápa megerősíti őket ebben a küldetésükben: „Azt szeretném, hogy iskoláitoknak legyen lelkiismerete, és erre is neveljenek” – mondja a spanyol nyelvű videóban. Azt kéri, lépjenek ki az emberek közé, követve Jézus példáját, aki megtanítja, hogy kapcsolatban legyünk másokkal és a teremtett világgal. Találkozzanak a kicsinyekkel, a szegényekkel, a kiselejtezettekkel.

Neveljenek missziós szívű tanítványokat, tudván, hogy az élet abban a mértékben növekszik és érlelődik, amennyire mi odaadjuk az életünket másokért. Ha konzerválni akarjuk az életünket, akkor naftalinszagú múzeumi tárgyakká válunk, ez pedig nem használ

– fejti ki a Szentatya.

Az argentin származású jezsuita pápa tehát befogadó iskolákat akar látni, amelyekben begyógyítják az emberek sebeit. Olyan iskolákat, amelyeknek mindig tárva a kapuja. Ahol nemcsak beszélnek, hanem tevőlegesen nyitnak a szegények felé. Arra biztat, hogy ne engedjenek az önző elitiskola kísértésének, tanuljanak meg együtt élni mindenkivel.

Éljék meg a testvériséget, tudva, hogy minden mindennel összefügg. Ez a testvériség: családban, egymás testvéreiként teremtettünk.

A pápa azt szeretné, hogy a Latin-amerikai Jezsuita Kollégiumok Szövetsége által működtetett iskolák tanítsanak meg helyes döntéseket hozni, olvasni az idők jeleit. Tanítsanak meg arra, hogy életünket ajándékként éljük, amelyért hálásnak kell lennünk, és azt meg kell osztanunk másokkal. Ugyanakkor

legyünk kritikusak azon fejlődési, termelési és fogyasztási modellekkel kapcsolatban, amelyek szédületes gyorsasággal visznek egy szégyenletes egyenlőtlenség felé, szenvedést okozva a népesség nagy részének a világon.

Tanítványokat és misszionáriusokat neveljenek a jezsuita iskolák – összegezte gondolatait Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria