Ferenc pápa levele: az „Amoris laetitia” a maga teljességében érvényes

Ferenc pápa – 2018. augusztus 27., hétfő | 10:00

A La Civiltà Cattolica olasz jezsuita folyóirat tette közzé Ferenc pápa levelét, melyet a Szentatya Stephen Walford angol világi teológusnak, ötgyermekes családapának írt, válaszként azokra a kérdésekre, melyeket hozzá intézett.

Ferenc pápa válaszában kiemeli, hogy az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás „nem egy vademecum, zsebkalauz, hanem az egyház tanítóhivatali értelmezése, mindig folytonosságban (törés nélkül), állandó érlelődés folyamatában”.

2017. augusztus elsején válaszolt Ferenc pápa Stephen Walford angol teológus megkeresésére, aki a családról szóló Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás kapcsán néhány kérdést intézett hzáoz. A Szentatya egyetlen közös, rövid válaszban felelt a feltett kérdésekre – a felelet az angol teológus Ferenc pápa, család és válás. Az igazság és az irgalmasság védelmében címmel a közeljövőben megjelenő könyvének előszava is lesz egyben. A levélváltás előtt Ferenc pápa 2017. július 27-én magánkihallgatáson fogadta Stephen Walfordot, népes családjával együtt.

A Szentatya levele mindenekelőtt leszögezi, hogy az Amoris laetitia kezdetű, szinódus utáni apostoli buzdítás annak a hosszú folyamatnak a gyümölcse, amely magában foglal két szinódust és a helyi egyházak tanácskozásait püspöki konferenciájukon keresztül. Ebben a folyamatban részt vettek a megszentelt élet intézményei, illetve a katolikus egyetemek. Az egész Egyház imádkozott, töprengett és sokféle más módon is hozzájárult a folyamathoz. Mindkét szinódus bemutatta végső következtetéseit.

Ferenc pápa levelében kiemeli, ebben a folyamatban leginkább az a szándék érintette meg, hogy Isten akaratát keresik azért, hogy jobban szolgálják az Egyházat. Ez a keresés megfontolásokon, véleménycseréken, imádságon és megkülönböztetésen haladt keresztül. Természetesen voltak kísértések is a folyamat során, de a jó szellem felülkerekedett, aminek gyümölcse a lelki öröm.

Az Amoris laetitia egyetlen egész, ami azt jelenti, hogy megértéséhez az elejétől kezdve végig kell olvasni a maga teljességében. A buzdítás nem egy vademecum, zsebkalauz, mely különféle témákat tárgyal. Ha az apostoli buzdítást nem a maga teljességében és az érvek sorrendjében olvassák, ahogy azt megírták, akkor nem értik meg vagy tévesen értelmezik.

Az apostoli buzdítás aktuális és konkrét kérdésekkel néz szembe, mint a család napjainkban, a gyermeknevelés, az előkészület a házasságra, a nehézségben lévő családok és így tovább. Ezeket a témákat olyan értelmezési keretben tárgyalták, amely a dokumentum egészéből ered, „mindig folytonosságban (törés nélkül), az állandó érlelődés folyamatában”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria