Ferenc pápa május 24-én a Nápoly-közeli Acerrába látogat

Ferenc pápa – 2020. február 10., hétfő | 13:17

A Laudato si’ kezdetű enciklika közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa felkeresi az acerrai egyházmegyét május 24-én. Antonio Di Donna, Acerra püspöke különleges kegyelemnek nevezte a látogatást.

A teremtett világ védelméről szóló enciklika megjelenésének ötödik évfordulóján Ferenc pápa az acerrai egyházmegyébe, az úgynevezett Tüzek földjére (Terra dei Fuochi) látogat. Arra a mérgező és különleges kezelést igénylő hulladékkal szenyezett területre, amely Nápoly és Caserta között húzódik. A hírt az egyházmegye jelentette be, és a Szentszék Sajtóterme megerősítette.

A Nápoly és Caserta között található területen a kétezres évek elején veszélyeshulladék-temetőket, illetve illegális szemétlerakókat fedeztek fel, és a szemétégetések következtében gyakoriak voltak a tűzesetek is. Mindezek súlyosan károsították a helyi lakosság egészségét, daganatos megbetegedéseket okoztak. Először 2003-ban használták a „Tüzek földje” elnevezést az ökomaffiáról készült olasz jelentésben.

„Ferenc pápa jelenléte vidékünkön, az acerrai egyházmegyében különleges kegyelem” – nyilatkozta a helyi püspök, Antonio Di Donna. „A pápa a legszennyezettebb területek egyházmegyéinek püspökeivel együtt meghallgatja az itt élő emberek kiáltását, és felhívja a figyelmet a Tüzek földjéhez hasonló más szennyezett olasz vidékekre.” A főpásztor történelmi eseménynek nevezte a látogatást, amely „a családok és különösen is a beteg gyermekek és fiatalok számára a bizalom és a remény injekciója lesz”. Új erőt ad majd a Campania tartománybeli egyházmegyéknek a keresztény nevelés, az igazságosság, a béke és a teremtett világ védelme terén. Az acerrai látogatás egyben alkalmat ad arra is, hogy „megvizsgáljuk a Laudato si’ kezdetű enciklika, prófétai dokumentum befogadásának helyzetét” – hangsúlyozta a főpásztor.

A helyi püspök végül rámutatott: „A pápa látogatása erős felhívást jelent az intézmények felé, hogy végre derüljön fény az igazságra a területen történt környezeti visszaélésekről, és mindenekelőtt hogy biztosítsák a fejlődés lehetőségét e vidéknek, középpontba helyezve az embert és az átfogó fejlődést. Ez álljon összhangban a terület fontos mezőgazdasági, archeológiai és turisztikai hivatásával.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria