Ferenc pápa a Marinaum Pápai Teológiai Fakultás tagjaihoz: Mária követése a hit és az élet iskolája

Ferenc pápa – 2020. október 24., szombat | 19:14

Október 24-én délelőtt fogadta a pápa a Vatikánban a szervita rend gondozásában működő – idén hetvenéves – Marinaum Pápai Teológiai Fakultás tanárainak és diákjainak küldöttségét. „Mária idejét éljük” – szögezte le beszédében a Szentatya.

Ferenc pápa a Szűzanyáról szóló teológiai tanítás, a mariológia szükségességét hangsúlyozva úgy fogalmazott, az Egyház Mária iskolájába jár, tőle tanulja a hitet és az élet gondozását.

Utalt a Szentatya a II. vatikáni zsinat Lumen gentium konstitúciójának 8. fejezetére, mely – miközben Máriáról szól, valójában – az Egyházról szóló dogmatikai tanítás foglalata, annak jeleként, hogy

Mária idejét éljük.

Ferenc pápa beszédében két gondolatot fejtett ki: Mária először is anya, ahogy a látogatáskor Erzsébet nevezi őt, és ahogy a kereszten Jézus nevezi, János apostolhoz fordulva: „A te anyád!” (Jn 19,27).

Szent Ferenc példája nyomán Szent Bonaventura fogalmazta meg, hogy a Szűzanya testvérünkké tette az Istent, és anyaként továbbra is testvéribbé tudja tenni az Egyházat és a világot. Ezt a küldetést hivatott folytatni a Marianum Pápai Teológiai Fakultás is, annak a jegyében, hogy együttműködik más intézményekkel – szögezte le a Szentatya.

Majd emlékeztetett, hogy Szűz Mária másik lényeges vonása, hogy asszony. A galatákhoz írt levél tanúsága szerint „Jézus asszonytól született” (Gal 4,4) .Ez az Újszövetség talán legősibb mariológiai állítása.

Az evangéliumokban Mária asszony, az új Éva, a napba öltözött asszony, aki gondjaiba veszi Jézus utódait – fogalmazott a pápa. – Ahogy az Egyház anyja Mária, úgy tesz minket az asszony egy néppé.

Ha a mariológia a helyes úton akar járni, akkor mindenkor a Szűzanyát kell követnie, nagy odaadással, és az idők jeleire figyelve mindig meg kell tisztítania az útját – mondta a Marinaum Pápai Teológiai Fakultás tagjaihoz intézett beszédében a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria