A gyengédség tekintete – Ferenc pápa a mexikói kollégium tagjait fogadta

Ferenc pápa – 2021. március 30., kedd | 17:09

Ferenc pápa március 29-én, nagyhétfőn délben a Vatikánban, a Kelemen teremben kihallgatáson fogadta a Mexikói Pápai Kollégium 85 fős küldöttségét.

A Szentatya beszéde kezdetén örömmel emlékezett vissza a 2016-ban Mexikóban tett apostoli útjára, melyet bizonyos szempontból minden évben megújít, amikor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában a Guadalupei Miasszonyunk emléknapján, december 12-én.

A kollégium rektora, Víctor Ulises Vásquez Moreno atya köszöntő szavaiban utalt a Mexikót és az egész amerikai kontinenst érintő problémákra, amire válaszul a pápa elmondta: „Ezek a kihívások nagy hatással vannak a kollégium diákjainak Rómában folytatott tanulmányaira. A mai problémák olyan papokat várnak, akik képesek igazodni az Úrhoz és szeretetteli tekintetéhez, amellyel ő szemlél minket.

Azáltal, hogy az övéhez igazítjuk, a mi tekintetünk is a gyengédség, megbékélés és testvériség tekintetévé válik”. 

Mindenekelőtt olyan gyengédségre van szükségünk, amellyel az Atyaisten látja a társadalmat sújtó problémákat, melyek az erőszak, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, a polarizáció, a korrupció és a reménység hiánya, különösen a fiatalabbak körében.

Szűz Mária példaként szolgál számunkra, aki egy anya gyengédségével tükrözi Isten gyengéd szeretetét, aki megkülönböztetés nélkül fogad mindenkit. A Jó Pásztor lelkületében való folytonos elmélyülés minden papban hiteles együttérzést váltson ki a rábízott juhok és az elveszettek iránt – buzdított a pápa. Csak ha őhozzá mérjük magunkat, gyarapodik a pap lelkipásztori szeretete, melyből senkit nem zár ki.

Ez megakadályozza azt is, hogy otthonainkban vagy a hivatalban bezárkózzunk kedvteléseinkbe, és arra ösztönöz, hogy lépjünk ki, és merjünk találkozni az emberekkel.

Második gondolatként Ferenc pápa a kiengesztelődés szükségességét hangsúlyozta. A jelenlegi társadalmi nehézségek és főként az óriási különbségek, valamint a korrupció olyan tekintetet követelnek tőlünk, amely lehetővé teszi számunkra a különböző szálak összeszövését, amelyek meggyengültek vagy elszakadtak a nemzet társadalmi és vallási szövetét alkotó kultúrák sokszínű tilmájában (indián köpeny – a szerk.) – utalt Ferenc pápa Szent Juan Diego tilmájára, amely megőrizte a Guadalupei Szűz képmását.

Mindenekelőtt azokra figyeljenek a lelkipásztorok, akiket „leselejteztek” őshonos származásuk vagy sajátos népi vallásosságuk miatt. A lelkipásztorkodó papság feladata, hogy segítse az emberi csoportok és a kultúrák közötti értékes és építő kapcsolatok újjáépítését a társadalomban, és hogy „hagyja magát kiengesztelődni az Istennel” (2Kor 5,20), továbbá kötelezzék el magukat az igazságosság helyreállításában.

Végül a jelenlegi idő miatt a testvériségre is tekintettel kell lenni – kérte harmadjára Ferenc pápa. A széleskörű kihívások a társadalom hálózatát és a globalizált valóság egészét érintik, amelyet a közösségi hálózatok és a médiumok kapcsolnak össze. A szolga és pásztor Krisztussal együtt képesnek kell lennünk a közösség és az egység olyan meglátására, mely a testvériség létrehozására ösztönöz, és amely lehetővé teszi, hogy kapcsolatokat és kölcsönhatásokat teremtsünk a különféle kultúrák és egyházi közösségek ölén.

Ez a tekintet megkönnyíti a közösségi és a testvéri részvételt, arra indítja a híveket, hogy tiszteljék a közös otthont és építsenek együtt egy új világot.

Ehhez valóban új tekintetre van szükség, ehhez tényleg „sarutlanul” kell közeledni, hogy Isten titkait szemléljük és olvassuk az idők jeleit. Össze kell hangolni a képzés tanulmányi és lelkipásztori szempontjait, tudatosítva személyes és közösségi hiányosságainkat. Végül arra kérte a pápa a mexikói kollégium vezetőit és diákjait, hogy mélyüljenek el a hit gyökereiben, aminek inkulturációs mintáját éppen a Guadalupei Szűzanya adja. Forduljanak hozzá bizalommal, kérjék tőle bátran mindazt, amire szükségük van, jól tudva, hogy ő az oltalmunk és menedékünk – zárta a Pápai Mexikói Kollégium 85 fős küldöttségéhez intézett beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria