Ferenc pápa a migránskonferenciához: Kutassátok a jogot, hogy ne kelljen kivándorolni!

Ferenc pápa – 2022. október 1., szombat | 17:30

Kezdeményezések a menekültek és migránsok nevelésében címmel tartottak konferenciát a római Pápai Gergely Egyetemen. Szeptember 29-én Ferenc pápa a Vatikánban tartott fogadás során beszéddel fordult az előadókhoz és a résztvevőkhöz, arra biztatva őket, hogy a jövőben tanulmányozzák azt a jogot, amely biztosítja, hogy az állampolgároknak ne kelljen kivándorolniuk.

Olyan kongresszust szerveztetek, mely a migránsok szükségleteire reflektál, köztük főként a gyerekek és a fiatalok problémáira. Meghallottátok vágyaikat, hogy iskolába szeretnének járni, mert folytatni akarják tanulmányaikat, még ha el is szakadtak szülőföldjüktől – kezdte beszédét a pápa, rögtön a lényegre irányítva a figyelmet.

Három témakörben határozta meg a kongresszus kompetenciáját: ezek a kutatás, a tanítás és a társadalmi előmozdítás területei.

Mert a migránsokat nem elég befogadni, hanem a befogadással együtt kísérni, támogatni és integrálni is kell őket

– tette hozzá.

A kutatás terén a pápa azt javasolta, hogy folytassanak utólagos tanulmányokat a kivándorolásról. Tanulmányozzák a migránsáramlás kiváltó okait és az erőszak formáit, melyek arra indítják az embereket, hogy más országokba induljanak. A pápa azokra a konfliktusokra gondolt, amelyek a világ számos régióját pusztítják. De kiemelten szólt az erőszak egy másik fajtájáról is, ami pedig a közös otthonunkkal él vissza.

A földgolyót ugyanis meggyengíti erőforrásainak túlzott kiaknázása és megviseli a több évtizedes környezetszennyezés, aminek következtében egyre többen kényszerülnek elhagyni lakhatatlanná vált földjeiket.

Az akadémia világa – főként a katolikusoké – arra hivatott, hogy vezető szerepet játsszon az ökológiai kihívásokra adott válaszok biztosításában – hangsúlyozta a Szentatya.

A folytatásban megköszönte a menekültek oktatását elősegítő programok megvalósítása iránti elkötelezettségüket. Kiemelte, hogy továbbra is fontos, hogy a legsebezhetőbbeket részesítsék előnyben, mégpedig az ő igényeiknek megfelelő képzések kínálatával, távoktatási tanfolyamok szervezésével, ösztöndíjaik áthelyezésével.

A nemzetközi akadémiai hálózat előnyeit kihasználva az egyetemek elősegíthetik a migránsok és menekültek iskolai és szakmai végzettségeinek elismerését, saját maguk és az őket befogadó társadalmak javára. Tudományos adatok alapján az akadémia segíthet a közös otthon hatékony gondozása felé terelni a világ vezetőinek döntéseit.

Az iskola és az egyetem nemcsak a tanítás, hanem a találkozás és az integráció szempontjából is fontos.

Ennek elősegítésére olyan szociális munkásokat és tanárokat kell képezni, akik különleges szakmai ismeretek birtokában tudnak foglalkozni a menekültekkel és a migránsokkal. A katolikus egyetemeknek ma az is a hivatása, hogy úgy képezzék a diákjaikat, hogy azok képesek legyenek saját illetékességükben a migráns jelenség helyes olvasatára.

A társadalmi támogatás területe az egyetemet olyan intézménynek tekinti, amely kölcsönhatásba lép azzal a társadalmi szövettel, amelyben működik. Segíthet azonosítani és megjelölni az interkulturális társadalom építésének alapjait, ahol az etnikai, nyelvi és vallási sokszínűséget értéknek tekintik, nem pedig a közös jövő akadályának. Ezenkívül az egyetemek kiváltságos területet jelentenek a fiatalok körében a menekültek, menedékkérők és a legkiszolgáltatottabb bevándorlók javára végzett önkéntes tevékenységek előmozdításában.

Végül a pápa visszautalt az elvándorlók és menekültek világnapjára közzétett üzenetére, melyben arra kért mindenkit, hogy kötelezze el magát a jövő építésében, együttműködve a migránsokkal és menekültekkel, hiszen ők is hozzájárulhatnak az egyes országok társadalmi és gazdasági növekedéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria