Ferenc pápa a mozambiki DREAM-központban: Itt valóra válik az irgalmas szamaritánus példabeszéde

Ferenc pápa – 2019. szeptember 6., péntek | 19:37

Szeptember 6-án reggel, a szentmise előtt a pápa ellátogatott Maputo egy szegény külvárosában, Zimpetóban abba az egészségügyi központba, amelyet a Sant’Egidio közösség hozott létre AIDS-betegek kezelésére, valamint hogy megóvják a születendő gyermekeket a fertőzéstől.

„Szeretettel üdvözlöm a vezetőket, az egészségügyi dolgozókat, a betegeket és családjaikat, és minden jelenlévőt – kezdte beszédét a Szentatya. – Amikor látom, milyen nagy szakértelemmel, profizmussal és szeretettel gondozzátok és fogadjátok a betegeket, konkrétan a HIV-fertőzötteket, főként asszonyokat és gyermekeket, az irgalmas szamaritánus példája jut eszembe… Mindenki, aki bejön ide, aki elkeseredetten, félelemmel telve érkezik, hasonlít az útszélen hagyott emberre. És ti nem kerültétek ki távolról, nem folytattátok az utatokat, mint mások, a levita és a pap. Ez a központ arról tanúskodik, hogy volt, aki megállt és együttérzett, aki nem engedett a kísértésnek, ami azt súgta: »itt nincs mit tenni«, »lehetetlen begyógyítani ezt a nagy sebet«, hanem bátran nekivágott, hogy megoldásokat keressen.”

Ferenc pápát a központban a Sant’Egidio közösség alapítója, Andrea Riccardi és a zimpetói DREAM-központ koordinátora, Cacilda Massango fogadta, aki köszöntésében kifejezte, mennyire örülnek, hogy a pápa ellátogatott erre a helyre, ahol a rászorulók „ingyenesen kapnak gyógyszert, ellátást, ételt, és leginkább méltóságot és barátságot”.

„Itt Zimpetóban nagyon sok asszony van, aki erejét visszanyerve más betegek szolgálatába áll, kíséri őket az ellátás idején – mondta el Cacilda Massango. – Én magam is az egyik beteg vagyok, aki az elsők között jött el a DREAM-központba. Úgy döntöttem, visszaadom, amit kaptam. Egy szenvedő fiatalasszony voltam, akit mindenki kiközösített és megítélt. A DREAM-ben új családra találtam, ami a kezelésen kívül méltóságot adott nekem és jövőt a gyermekeimnek. Hozzám hasonlóan nagyon sok mozambiki ember született itt újjá.”

Látogatása végén Ferenc pápa ajándékot kapott: egy keresztet formáló pásztorbotot, amelyhez felhasználták a márciusban Beira város környékén pusztító Idai ciklon által lerombolt házakról származó bádoglemezeket és szalmát is.

Forrás és fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria