Ferenc pápa: Ne sminkeljük ki a lelkünket!

Ferenc pápa – 2019. március 8., péntek | 16:30

A Szent Márta-ház kápolnájában március 8-án reggel bemutatott szentmise homíliájában Ferenc pápa az életünkben jelen levő valóságos és formális viselkedés közötti különbségről beszélt, az Izajás próféta könyvéből vett napi olvasmány (Iz 58,1–9a) alapján.

A nagyböjt idején újra fel kell fedezni a megjelenés egyszerűségét a böjtölés, a jótékonyság és az ima által – hangsúlyozta homíliájában a Szentatya. – A keresztények örömmel tartsanak bűnbánatot, legyenek nagylelkűek a rászorulókkal, de ne verjék mindezt nagydobra. Rejtve forduljanak az Atyához, nem várva, hogy mások megcsodálják őket. Jézus idejében nyilvánvaló volt a farizeusok és az írástudók viselkedéséről szóló példa. Ma a katolikusok „igaznak” tartják magukat, mert úgy gondolják, hogy egyfajta „társulathoz” tartoznak, minden vasárnap mennek templomba, és nem olyanok, mint azok a szerencsétlenek, akik nem értenek semmit – figyelmeztetett a pápa.

Azok az emberek, akik a látszatot, a külsőséget keresik, soha nem ismerik fel, hogy bűnösök. Amikor azt mondod nekik, hogy bűnösök, azt válaszolják, hogy igen, de mindannyian azok vagyunk, és továbbra is „igaznak” érzik magukat. Igyekeznek szentnek mutatkozni, de mindez csak látszat – szögezte le a Szentatya. – Amikor pedig eltér a valóság és a látszat, az Úr azt mondja: álszent.

Mindenkit megkísért az álszentség, de a húsvéthoz vezető idő alkalom arra, hogy felismerjük saját következetlenségeinket, és azonosítsuk a valóság elrejtése céljából használt smink rétegeit. A fiatalokról és a hitről tartott tavalyi püspöki szinóduson felmerült az álszentség témája. A fiatalokra nem tesz mély benyomást az, aki a külsőségeket keresi, de viselkedésében nem következetes. Ez elsősorban akkor zavaró, amikor a „vallás szakemberei” viselkednek álszent módon. Az Úr ehelyett azt kéri tőlünk, hogy legyünk következetesek. Sok keresztény, hívő katolikus kihasználja az embereket, a dolgozókat – mutatott rá a pápa. – Nyár elején elküldik, majd ősszel újra felveszik őket, hónapokig nem fizetik utánuk a járulékokat, így nem tudnak előrehaladni az életükben. Sok ilyen munkaadó katolikusnak vallja magát, vasárnapi misékre jár… Ez halálos bűn! Milyen sokan megalázzák a dolgozókat!

Nagyböjt idején fedezzük fel újra az egyszerűség, a valóság szépségét, amelynek egységben kell lennie a látszattal. Kérjünk az Úrtól erőt, és alázattal haladjunk előre úgy, ahogy tudunk. Ne sminkeljük ki a lelkünket, mert ha ezt tesszük, az Úr nem ismer fel minket. Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy következetesek tudjunk maradni, s ne legyünk hiúak, ne mutassuk magunkat méltóbbnak, mint amik vagyunk. A nagyböjtben kérjük a kegyelmet, hogy életünkben legyen következetesség a valóság és a formalitás, valamint a valóság és a külsőség között – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria