Ferenc pápa a nunciusoknak: Biztos pontot jelentetek a zűrzavar és az irányvesztettség idején

Ferenc pápa – 2022. szeptember 12., hétfő | 15:15

Darabokban zajlik a harmadik világháború, a nukleáris veszély erősödik, miközben a Covid és a háború okozta gazdasági, társadalmi nehézségekkel küzdünk. Szinodalitás, a Római Kúria reformja – ezek voltak a főbb témák, melyekről Ferenc pápa a Szentszéket képviselő nunciusoknak és munkatársaiknak beszélt. A pápai nunciatúrák képviselői szeptember 7. és 10. között gyűltek össze a Vatikánban.

A pápai nunciatúrák képviselői a háromévente megrendezett találkozójuk alkalmával tanácskoztak a Vatikánban. Ferenc pápa szeptember 8-án, csütörtökön audiencián fogadta őket, akik között jelen volt Pintér Gábor érsek, hondurasi apostoli nuncius is.

„Három év telt el legutóbbi találkozónk óta. A Covid-19-világjárvány vihara sokszorosan korlátozta mindennapi életünket és lelkipásztori tevékenységünket. Most úgy tűnik, hogy túl vagyunk a nehezén, és Istennek hála, újra találkozhatunk. Sajnos azonban Európát és az egész világot különösen súlyos háború dúlja fel: egyrészt a nemzetközi jog megsértése miatt, másrészt azért, mert a nukleáris fegyverkezés erősödése fenyeget, és mindennek súlyos gazdasági és társadalmi következményei vannak.

Ez egy darabokban zajló harmadik világháború, amelynek ti tanúi vagytok azokon a helyeken, ahol küldetéseteket folytatjátok”

– mondta a szentszéki képviselőknek a pápa.

A Szentatya köszönetet mondott az apostoli nunciatúrák dolgozóinak mindazért, amit a szenvedő lakosság megsegítéséért tesznek. Eljuttatják hozzájuk az Egyház és a pápa közelségét. Megemlékezett Joseph Chennoth és Aldo Giordano érsekekről, akik nemrég hunytak el, valamint az elmúlt három évben meghalt apostoli nunciusokról. (Aldo Giordano érsek az Európai Unió apostoli nunciusa volt, tavaly év végén a Covid-19 következtében vesztette életét 67 éves korában – a szerk.) „Ezek a szeretett testvéreink előttünk járnak az úton, és arra szólítanak, hogy nézzünk előre és föl az égre. Ezzel a tekintettel végezzük munkánkat ma az Egyházban és a világban, bizakodva az Úr kegyelmében.”

Az Egyház ma a szinodális folyamaton dolgozik, szeretné növelni Isten népének közreműködését. A konzultációban az apostoli nunciusok is részt vesznek. Előttünk áll a 2025-ös szentév is, amelyre – mint a remény zarándokai – megkezdtük a felkészülést. A Római Kúrián pedig elkezdték alkalmazni a Praedicate Evangelium kezdetű apostoli konstitúciót. Ez a reform mintegy kilencéves folyamat eredménye, és idővel fejti ki teljesen hatását.

Ferenc pápa a szentszéki nunciatúrák képviselőinek megbeszéléseit és szándékait Szűz Mária közbenjárására bízta, akinek szeptember 8-án ünnepeltük születésnapját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria