Ferenc pápa októberi imaszándéka a mindenki számára nyitott Egyházért

Ferenc pápa – 2022. október 7., péntek | 12:26

Ferenc pápa októberi imaszándéka: Imádkozzunk, hogy az Egyház – hűségesen és bátran hirdetve az evangéliumot – legyen a szolidaritás, a testvériség és az elfogadás helye, és egyre inkább élje meg a zsinati szellemiséget. Október 3-án, hétfőn tették közzé a pápa októberi imaszándékához kapcsolódó videoüzenetet.

Mit is jelent szinódust tartani? – tette fel a kérdést a Szentatya az üzenetben. – Együtt járást jelent: szün-ho-dosz. A görög kifejezés jelentése: „együtt járunk” és „egy irányba haladunk”. És éppen ezt várja Isten a harmadik évezred Egyházától, hogy szerezze vissza annak a tudatát, hogy úton járó nép, amit együtt kell tennie.

A szinodális stílusú Egyház a meghallgatás Egyháza, mely tudja, hogy a meghallgatás több, mint a hallás. Meghallgatni egymást a különbözőségünkben, és ajtót nyitni annak, aki az Egyházon kívül van. Nem vélemények összegyűjtéséről van szó, sem egy parlament megteremtéséről. A szinódus nem véleménykutatás; arról van szó, hogy meghallgassuk a főszereplőt, aki a Szentlélek, és hogy imádkozzunk. Imádság nélkül nem tudunk szinódust tartani.

Használjuk ki ezt a lehetőséget, hogy a közelség Egyháza legyünk, ami az Isten stílusa – a közelség. Adjunk hálát Isten egész népének, mely figyelmes meghallgatásával éppen a szinodális úton jár.

Imádkozzunk, hogy az Egyház, mely hű az evangéliumhoz és bátor annak hirdetésében, mindinkább élje a szinodalitást, és legyen a szolidaritás, a testvériség és a befogadás helye.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Videó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya YouTube-csatornája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria