Ferenc pápa öt lélegeztetőgépet adományozott Románia koronavírusos betegei számára

Ferenc pápa – 2020. április 26., vasárnap | 13:40

A Szentatya imával kíséri a koronavírusos betegeket világszerte. Romániára is figyel. Szent György napján adta át a romániai betegeknek szánt ajándékát: öt lélegeztetőgépet, amelyeket a suceavai kórház kap meg, mivel 25 százalékos megbetegedési aránnyal az ország legnagyobb fertőzési gócpontjának számít.

Adományával a pápa a betegek gyógyítását segíti, az egészségügyi dolgozókat kitartásra biztatja. A Romániába szánt lélegeztetőgépeket és az egyéb egészségügyi felszereléseket Konrad Krajewski bíboros jóvoltából és közreműködésével szerezték be minden nehézség ellenére, amellyel az egészségügyi ellátórendszer jelenleg küzd. A legújabb típusú lélegeztetőgépek mellett 200 védőruha, 900 FFP2-maszk és 5000 orvosi szájmaszk is a pápai adomány része.

„Ezek a lélegeztetőgépek Románia felé indulnak, jelként, jelképes ölelésként küldi őket a Szentatya” – nyilatkozta a Vatican Newsnak telefonon Krajewski bíboros, a felszerelést szállító kamionok mellett egy pillanatra megállva.

Ferenc pápa Olaszországba és Spanyolországba is hasonló adományokat juttatott el.

*

Dániel román ortodox pátriárka április 23-án írt levelében köszönte meg Ferenc pápának a suceavai Szent János kórháznak küldött, életeket mentő adományokat. A suceavai egészségügyi intézményben súlyos tömeges fertőzés alakult ki, amely számos halálos áldozatot követelt. Április elején az egész várost vesztegzár alá helyezték.

Ferenc pápa Szent György napján, saját névnapján (Jorge, azaz György) ajánlotta föl az értékes eszközöket. Konrad Krajewski bíboros, pápai alamizsnás gyönyörű gesztusnak nevezte, hogy a pápa nem ajándékokat kap a névnapján, hanem ő maga ad ajándékot.

Romániában Suceava megyét sújtja leginkább a Covid-19 járvány; a területet „Románia Lombardiájának” is nevezik a sajtóban. 

Forrás és fotó: Romkat.ro; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria