Ferenc pápa Québecben: Tanuljunk az őslakos kultúra értékeiből!

Ferenc pápa – 2022. július 29., péntek | 16:42

Első québeci programjaként a pápa a civil hatóságok képviselővel találkozott a kanadai főkormányzó rezidenciáján július 28-án. Arra biztatta őket, nyerjenek ösztönzést az őslakos népek bölcsességéből és kultúrájából, amit a múltban asszimilációs politikával szorítottak háttérbe.

Az őslakos népektől sokat tanulhatunk a teremtett világ védelméről és az emberi család megóvásáról. A québeci Citadellán, a főkormányzó rezidenciáján szervezett magántalálkozón Mary May Simon főkormányzó mellett jelen volt Justin Trudeau miniszterelnök is.

A civil hatóságok, valamint az őslakos népek képviselőihez és a diplomáciai testület tagjaihoz intézett beszédében a pápa arra szólított, hogy merítsenek a helyi őslakosok tudásából, kultúrájából és szorgalmából, azért, hogy helyreállítsák a teremtett világ harmóniáját és az egészséges társadalmi kapcsolatokat.

Ferenc pápa szólt a mai ideológiai gyarmatosítás veszélyeiről is, amit az egykori gyarmati gondolkodáshoz hasonlított. Az ugyanis nem vette figyelembe az emberek konkrét életét, meghatározott kulturális modelleket kényszerített rájuk. Ma pedig olyan ideológiai nyomásnak lehetünk tanúi, amely szemben áll a lét valóságával, elfojtja a természetes értékrendet, megpróbálja kiirtani a hagyományokat, a történelmet és a vallási kötelékeket.

Mondjunk nemet az „eltörléskultúrára” (cancel culture), amely ma mindent egyformává akar tenni, nem tűri a különbözőségeket, csak a jelenre koncentrál, az egyének szükségleteire és jogaira, míg gyakran elhanyagolja a gyengébbek iránti kötelességeket. Legyenek azok szegények, migránsok, betegek, születendő gyermekek, akiket a jóléti társadalom elfelejt, kiselejtez az általános közönyben. Az emberi közösségek legyenek nyitottak és befogadók – buzdított a Szentatya.

Majd ismételten elítélte a korábbi asszimilációs politikát, amely súlyos sebeket ejtett az őslakos népeken. Újból bocsánatot kért, amiért sok keresztény is részt vett ezekben a szégyenletes cselekedetekben. Úgy fogalmazott, tragikus, hogy a hívők abban a történelmi időszakban nem az evangélium értékeit követték, hanem igazodtak az akkori világ érdekeihez. Ma viszont mindent meg kell tenni azért, hogy megóvjuk az őslakos népek jogait, elősegítsük a gyógyulás és a kiengesztelődés folyamatait; ebben a Szentszék elkötelezettségére is számíthatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria