Ferenc pápa a Ratzinger-díj átadásán: A teológiát és a művészetet a Lélek ereje hassa át

Ferenc pápa – 2018. november 18., vasárnap | 17:46

November 17-én, szombaton a vatikáni Kelemen teremben adták át a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek vatikáni alapítvány díját az idei két kitüntetettnek: Marianne Schlosser osztrák teológusnőnek és Mario Botta svájci építésznek.

Marianne Schlosser bécsi egyetemi tanár a második nő Anne-Marie Pelletier biblikus teológusnő után, aki ebben az elismerésben részesül. Mario Botta svájci építész hosszú karrierje során különleges érzékenységgel fordult a tér szakralitása felé, amelyet az általa tervezett templomokban juttatott kifejezésre.

A Szentatya beszéde elején gondolatban szeretettel és hálával fordult XVI. Benedek felé, aki kulturális és spirituális örökségének ápolásával és továbbadásával a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek vatikáni alapítvány foglalkozik. Joseph Ratzinger lelkületéről szólva Ferenc pápa kiemelte, az emeritus pápa tudatosan és bátran néz szembe korunk problémáival, az Egyház élő hagyományából és a Szentírásból merítve a szükséges bölcsességet a mai kultúrával folytatott építő párbeszédhez. A Szentatya arra buzdított, hogy ennek szellemében folytassuk Joseph Ratzinger írásainak tanulmányozását, de nézzünk szembe olyan új témákkal is, amelyekkel a hitnek párbeszédbe kell lépnie. Ezek közé tartozik a teremtett világ gondozása és a személy méltóságának védelme.

Marianne Schlosser a teológia területén végzett kutatásaiért és annak oktatásáért kapta az idei Ratzinger-díjat. Ferenc pápa fontosnak tartja, hogy egyre inkább ismerjék el e területen a nők munkáját, és ösztönözzék jelenlétüket e tudományágban.

A kereszténység által ihletett művészetek területén Mario Botta építész érdemelte ki idén a Ratzinger-díjat. Az elismerés kapcsán Ferenc pápa kiemelte, az Egyház történetében a szent épületek mindig konkrét utalást jelentettek Istenre és a lélek dimenzióira mindenfelé, ahol a keresztény igehirdetés elterjedt; kifejezték a hívő közösség hitét, és befogadták azt, formát adva és ösztönözve az imára. Az építész, aki az ember városában szent tereket hoz létre, nagyon értékes munkát végez, és az Egyháznak el kell ismernie munkáját és ösztönöznie kell, különösen akkor, amikor a spirituális dimenzió eltűnése és a lakóterületek elembertelenedése fenyeget.

Korunk nagy problémái összefüggésében a teológiát és a művészetet továbbra is hassa át és emelje fel a Lélek ereje, amely az erő, az öröm és a remény forrása – fogalmazott beszédében Ferenc pápa. Utalt Benedek pápára, aki a reményre hívott a szívéhez közelálló nagy teológus, Szent Bonaventura által is. A ferences teológus a reményt a madár repüléséhez hasonlította. A reményhez, vagyis a szárnyaláshoz minden erőnkre és a magasság, Isten ígéretei felé törekvésre szükség van.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria