Ferenc pápa a remény szolgájaként érkezik Marokkóba

Ferenc pápa – 2019. március 1., péntek | 13:59

Ferenc pápa március 30–31-én keresi föl Marokkót, ami nagy esemény lesz a helyi egyház számára. Cristóbal López, az észak-afrikai ország fővárosa, Rabat érseke arra szólította a híveket, hogy figyelemmel hallgassák Péter utódának üzenetét.

A rabati Szent Péter-székesegyház

A Fides missziós hírügynökség jelentette meg a rabati érsekség közleményét, amelyben a pápalátogatás előkészületeiről írnak. Látogatása során Ferenc pápa a Hasszán-mecset előtti téren találkozik az ország uralkodójával és a marokkói néppel, felkeresi a rabati főegyházmegye karitászszervezete által gondozott menekülteket, ellátogat a Szeretet Leányai Társulat szociális központjába, illetve a VI. Mohamed Intézetbe, ahol imámokat és iszlám prédikátorokat képeznek.

Az országban élő keresztények szentmise során találkozhatnak a pápával – ismertette a programot Cristóbal López rabati érsek. Az Eucharisztia az egész keresztény élet csúcspontja és forrása, és Ferenc pápa látogatásának csúcspontját és forrását is ez jelenti majd. A pápa úgy jön el Marokkóba mint egyetemes pásztor, minden keresztény katolikus atyja, aki mindenkivel szeretne találkozni. Ferenc pápa mint a remény szolgája keresi fel az észak-afrikai országot.

A Szentatya azért jön, hogy eltöltsön minket reménnyel, erőt adjon, fölrázzon a csüggedésből, lelkesítsen, és hirdesse nekünk az evangéliumot – fejtette ki a rabati érsek, majd hozzátette: úgy kell fogadni a pápát, mint aki Krisztus jelenlétének eszköze, Krisztus üzenetének, az evangéliumnak a hangja, melyet hirdet nekünk. López érsek szerint nem az a lényeg, hogy az emberek kezet fogjanak a pápával vagy szelfit készítsenek vele, hanem hogy meghallgassák üzenetét, figyeljenek szavaira és gesztusaira. Amikor egy bölcs az ujjával a napra mutat, az ostoba ember az ujjat nézi – szól a közmondás. A pápa nem a nap, hanem az ujj, tehát mi a napot nézzük, aki Krisztus, és ne az ujjat. Jön a pápa: készüljünk! – zárja nyilatkozatát Cristóbal López rabati érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria