Ferenc pápa részvétét fejezte ki az orosz tengeralattjáró-baleset kapcsán

Ferenc pápa – 2019. július 3., szerda | 20:41

Ferenc pápát tájékoztatták az orosz mélytengeri merülőjármű tragédiájáról. A Szentatya kifejezte együttérzését és lelki közelségét az áldozatok családtagjainak és mindazoknak, akiket érint ez a szerencsétlenség – tájékoztatott július 3-án Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő.

Július 1-jén az orosz területi vizekben végzett biometrikus kísérletek elvégzése közben tűz ütött ki egy tudományos-kutatási mélytengeri merülőjárművön, amelynek rendeltetése a tenger, illetve az óceánfenék kutatása Oroszország haditengerészeti flottája számára. Tizennégy orosz tengerész vesztette életét az égéstermékek okozta mérgezésben – olvasható az orosz védelmi tárca közleményében. A minisztérium hozzátette: a legénység önfeláldozó munkájával sikerült eloltani a lángokat a járművön.

A legénység egy része megmenekült. A tengeralattjáró jelenleg az északnyugat-oroszországi Szeveromorszk haditengerészeti bázisán van. Vlagyimir Putyin orosz elnök – akit a tervek szerint július 4-én fogad a Vatikánban Ferenc pápa – kedden megbeszélést tartott a védelmi miniszterrel. Az elnök „nagy veszteségnek” nevezte a tengeralattjáróval történteket, és vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 3-án jelentette be a baleset okait vizsgáló bizottsággal tartott ülésen Szeveromorszkban, hogy a legénység egy részének sikerült megmenekülnie. A túlélők számára vonatkozóan azonban nem szolgált adatokkal.

Forrás: Vatikáni Rádió; MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria