Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Irakba

Ferenc pápa – 2021. július 22., csütörtök | 12:09

A Szentatya táviratban fejezi ki közelségét mindazoknak, akik érintettek az iraki főváros, Bagdad egyik piacán július 19-én, hétfőn történt terrortámadásban. A pápa azért imádkozik, hogy véget érjen az erőszak, és erősödjön a kiengesztelődésre, békére irányuló akarat a térségben.

Az iraki apostoli nunciusnak, Mitja Leskovar címzetes érseknek küldött táviratában – amelyet Pietro Parolin szentszéki bíboros államtitkár írt alá – Ferenc pápa mély szomorúságának ad hangot a bagdadi robbantás miatt, és részvétét fejezi ki a terrorcselekményben elhunytak hozzátartozóinak. A pápa a mindenható Isten oltalmába ajánlja a lelkeket, és imádkozik a béke és kiengesztelődés elősegítéséért Irakban.

Az iraki főváros egyik piacán hétfőn történt öngyilkos merénylet következtében a hivatalos adatok szerint 35 ember vesztette életét – köztük nők és gyermekek –, és legalább hatvanan megsérültek.

Louis Raphaël Sako bagdadi káld pátriárka a robbantás kapcsán hangsúlyozta: nincs sem biztonság, sem stabilitás Irakban. A legfontosabb cél az emberiességhez, a moralitáshoz, az emberi értékek tiszteletéhez való visszatérés lenne. Egy pénzért és hatalomért folyó harcról van szó – fogalmazott a bagdadi pátriárka.

Ferenc pápa öt hónappal ezelőtt tett lelkipásztori látogatást az országban. Sako pátriárka kiemelte, hogy azóta változás történt az emberek mentalitásában:

nem keresztényekről és muszlimokról beszélnek, hanem irakiakról, akik egymás fivérei és nővérei. Ez a pápa látogatásának legszebb gyümölcse.

Politikai szinten változásra van szükség, felelősségteljes vezetésre, amelynek határozott elképzelése van a polgári életről, és meg is tudja teremteni a szükséges szolgáltatásokat – hangsúlyozza Louis Raphaël Sako.

A bagdadi káld pátriárka jelenleg Erbílben tartózkodik, lelkigyakorlaton, további tíz főpásztorral, amelyen a kihívásokról és a lehetséges megoldásokról elmélkednek. Sako pátriárka szerint a legfontosabb a nyitottság; nem szabad akadályokat állítani, mert az embertársak szolgálata az elsődleges feladat, és ez nemcsak a keresztényekre vonatkozik. Az iraki káld főpásztor a testvériességhez és erkölcsiséghez való visszatérésre buzdít. Ha ez nem történik meg, akkor a korrupció tovább fajul és sok ártatlan embernek fog szenvedést okozni. Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni embertársaink java érdekében – nyilatkozta Louis Raphaël Sako bagdadi káld pátriárka az iraki helyzet kapcsán.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria