Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutat be szentmisét az Isteni Irgalmasság vasárnapján

Ferenc pápa – 2022. április 22., péntek | 19:14

Az elmúlt két évben a Covid-19-világjárvány miatt a Szentatya zárt körben mutatott be szentmisét a Vatikán közelében található Santo Spirito in Sassia templomban húsvét második vasárnapján, a II. János Pál által elrendelt ünnepen. Ferenc pápa idén a vatikáni bazilikában celebrál szentmisét az Isteni Irgalmasság vasárnapján, április 24-én délelőtt 10 órakor.

A Santo Spirito in Sassia templomot Szent Faustyna Kowalskának szentelték, aki azt a küldetést kapta Jézustól, hogy húsvét második vasárnapján ünnepelje meg az Isteni Irgalmasság napját. Az elmúlt két évben ezen az istentiszteleti helyen zárt körben megtartott pápai szertartások után idén a Szent Péter-bazilikában mutat be szentmisét Ferenc pápa az Isteni Irgalmasságnak szentelt vasárnapon. A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatalának közlése szerint április 24-én délelőtt 10 órakor kezdődik a pápai szentmise.

Az április 20-i szerdai általános kihallgatáson a Szentatya a közelgő ünnepre utalva köszöntötte a lengyel híveket: „Krisztus azt tanítja nekünk, hogy az ember nemcsak megtapasztalja Isten irgalmát, hanem arra is hivatott, hogy kifejezze azt embertársai felé.” A pápa megköszönte a számos ukrajnai menekült iránt gyakorolt irgalmat, akik ezáltal nyitott ajtókra és nagylelkű szívekre találtak Lengyelországban.

*

Szent Fausztina nővér ünnepelte meg elsőként – gyóntatóatyja engedélyével – az Isteni Irgalmasság vasárnapját. A dátumot misztikus látomásai szerint Jézus kérte, és útmutatást adott a szerzetesnővérnek a világszerte ismertté vált kép ábrázolására is. „Azt szeretném, hogy létezzen az Irgalmasság ünnepe. Szeretném, hogy a képet, amelyet az ecsettel megfestesz, a húsvét utáni első vasárnapon ünnepélyesen áldják meg. Ez a vasárnap legyen az Irgalmasság ünnepe. (...) Kívánom, hogy az Irgalmasság ünnepe legyen menedék minden léleknek, és különösen a szegény bűnösöknek... A gyónáshoz és szentáldozáshoz járuló lélek teljes bűnbocsánatban részesül” – olvasható Fausztina nővér híres naplójában.

A krakkói-łagiewniki kegyhelyen már 1944-ben megülték a húsvét utáni vasárnapon az Isteni Irgalmasság ünnepét, amely ezt követően Lengyelország egész területén elterjedt. A lengyel szerzetesnővért II. János Pál 1993-ban boldoggá, majd 2000-ben szentté avatta. A pápa a Fausztina nővér által hirdetett Isteni Irgalmasság-tiszteletnek szentelte Rómában a Szent Péter tértől néhány lépésre található 16. századi reneszánsz imahelyet, a Santo Spirito in Sassia templomot. A később kegyhellyé nyilvánított templomot minden hónapban számos zarándok és hívő keresi fel.

Ferenc pápa 2016-ban az irgalmasságnak szentelt szentévet hirdetett; folytatva Szent II. János Pál pápa örökségét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria