Ferenc pápa: A Szentlélek visszaadja a fiatalságunkat

Ferenc pápa – 2019. május 28., kedd | 16:26

A szomorúság nem keresztény viselkedésmód – mondta a pápa május 28-án, a Szent Márta-ház kápolnájában tartott reggeli szentmise homíliájában. Ha sok nehézséggel jár is az élet, legyőzhetjük őket, s mindig haladhatunk előre. Szükség van a mindennapos párbeszédre a Szentlélekkel, aki elkísér minket.

A napi evangélium (Jn 16,5–11) főszereplője a Szentlélek – emelte ki homíliájában Ferenc pápa. Kifejtette: Jézus, mielőtt felmegy a mennybe, a tanítványoktól búcsúzkodva egy igazi katekézist tart a Szentlélekről; elmondja, hogy ki ő. A tanítványok szomorúak, amikor meghallják, hogy Mesterük hamarosan elhagyja őket. Jézus ezt szemükre veti, mert a szomorúság nem keresztény viselkedésmód.

Hogyan tudjuk elkerülni a szomorúságot? A szomorúság ellen az imában azt kértük az Úrtól, hogy tartsa bennünk a lélek megújult fiatalságát. Itt jelenik meg a Szentlélek, mert neki köszönhetjük azt a fiatalságot, ami mindig megújít bennünket. Az Apostolok cselekedeteiből (ApCsel 16,22–34) a napi olvasmány Pál és Szilás példáját állítja elénk, akik börtönben vannak, lábuk kalodába zárva, és dicsőítik Istent – hangsúlyozta a pápa. – A Szentlélek mindent megújít. A Szentlélek elkísér, és segít minket az életben. Ő a vigasztaló Szentlélek!

Ferenc pápa felidézte, hogy fiatal papként szentmisét mutatott be pünkösdvasárnap gyerekeknek. Megkérdezte tőlük, hogy tudják-e, ki a Szentlélek. Egyikük így válaszolt: a „paralízises” (vagyis a béna – szójáték a Paraclito és a paralitico szavakkal – a szerk.). „Mi is sokszor úgy gondoljuk, hogy a Szentlélek megbénult, nem tesz semmit. A Paraklétosz jelentése: az, aki mellettem áll, hogy támogasson, hogy ne essem el, hanem haladjak, és megőrizzem a lélek fiatalságát. A keresztény mindig fiatal. Ám amikor elkezd öregedni a szíve, keresztény hivatása is visszaszorul. Vagy fiatalok vagyunk szívben és lélekben, vagy nem vagyunk teljesen keresztények” – szögezte le a Szentatya.

Az életben vannak fájdalmak, Pált és Szilást is megvesszőzték, szenvedtek, de el voltak telve örömmel, s énekeltek – mondta a pápa. – Ez a fiatalság! Olyan fiatalság, amely mindig a reményre ösztönöz, arra, hogy előrehaladj. Ahhoz, hogy ilyen fiatalság jellemezzen minket, mindennapi párbeszédre van szükség a Szentlélekkel, aki mindig mellettünk áll. Ezt a nagy ajándékot hagyta ránk Jézus.

Még ha bűnösök vagyunk is, a Lélek segít, hogy megbánjuk és előretekintsünk. Beszélgessünk a Szentlélekkel! – buzdított Ferenc pápa. – Ő segít, és visszaadja a fiatalságunkat. A bűn ezzel szemben megöregít: megöregíti a lelket és mindent. Soha ne essünk bele a pogány szomorúságba! Az életben vannak nehéz pillanatok, de ilyenkor érezzük, hogy a Lélek segít nekünk, hogy előre tudjunk haladni, és leggyőzzük a nehézségeket, még a vértanúságot is.

Kérjük az Úrtól, hogy ne veszítsük el ezt a megújult fiatalságot, hogy ne legyünk nyugdíjas keresztények, akik elvesztették az örömet, és nem hagyják, hogy segítsenek nekik előrehaladni... A keresztény ember nem vonul sohasem nyugdíjba. A keresztény él, mert fiatal. Ha igazi keresztény – zárta kedd reggeli homíliáját a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria