Ferenc pápa szerint a technikai fejlődés az erkölcsi felelősség nélkül nem fejlődés

Ferenc pápa – 2019. szeptember 28., szombat | 12:48

Az emberiség akkor lehet haszonélvezője a hatalmas technikai – döntően digitális – fejlődésnek, ha ezt a haladást párhuzamosan kíséri a felelősség és az értékek tiszteletének megfelelő fejlődése is – hívta fel a figyelmet a Szentatya szeptember 27-én a vatikáni Kelemen teremben, ahol a Közjó a digitális korban című konferencia 180 résztvevőjével találkozott.

A Kultúra Pápai Tanácsa és az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma közös szervezésében tartott tanácskozást szeptember 26. és 28. között tartják a Vatikán tőszomszédságában, a jezsuiták konferenciatermében.

Ferenc pápa beszéde elején  a Laudato si’ kezdetű enciklikájára utalt, melyben a közös otthon védelme jegyében fogalmazott meg egy alapvető szempontot. Arra figyelmeztetett, hogy az egész emberiség számára vitathatatlan jótéteményt ígérő technikai fejlődés haszna attól az erkölcsi felelősségtől függ, melynek párhuzamosan kell kísérnie a technológiai előrehaladást – mindez megkívánja a felelősség és az értékek arányos fejlődését. Ellenkező esetben az uralkodó technokrata paradigma a határtalan fejlődés ígéretével az egész emberiség számára fenyegető és ellenőrizhetetlen veszélyként jelenik meg. 

A konferencián résztvevők számos tudományterületről érkeztek: technológia, közgazdaságtan, robotika, szociológia, kommunikáció, kiberbiztonság, filozófia, etika, morálteológia. Alapvető, merész szándékuk abban áll, hogy etikai alapú kritériumokat fogalmazzanak meg, melyek képesek válaszokat adni a technológiák mindent elözönlő áramlatában. A pápa ebben a nehéz helyzetben együttérzésről biztosította a szakembereket és egyúttal arra bátorította őket, hogy megfontolásaikat az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló célkitűzéseihez is viszonyítsák, hiszen az általuk vizsgált kulcsterületek közvetlen hatást gyakorolnak emberek millióinak életére.

A jelenkor kihívásai előzmény nélküliek, ezért új megoldást igényelnek, továbbá az alapelvek és a hagyomány tiszteletét. Az elméleti és gyakorlati morális alapelvek jegyében a közjó fogalmával összefüggésben keressétek a választ a kihívásokra – biztatott a pápa. – Tegyétek mindezt teremtő módon, ne ragaszkodjatok merev utánzáshoz vagy elavult leegyszerűsítésekhez. A közjóra minden ember vágyakozik és nincs olyan etikai rendszer, mely ne venné figyelembe annak szempontjait. A probléma az egész emberiséget érinti és éppen ezért a válasznak is ki kell terjednie az egész emberiségre – emelte ki a Szentatya.

Példaként említette a robotika problémakörét, amely egyfelől megmenti az embert sok megalázó és méltatlan munkakörülménytől, ám közben számos dolgozót magától a munkalehetőségtől foszt meg, melynek birtoklása éppen az emberi méltóság egyik alapvető és nélkülözhetetlen eleme.

A mesterséges intelligencia szintén nagy kihívás, mely etika híján megmérgezheti a közbeszédet és milliók véleményét manipulálhatja. Ha ugyanis a technológiai fejlődés folyamatai társadalmi egyenlőtlenségeket teremtenek, nem tekinthetjük azokat valódi fejlődésnek. Éppen ezért ezeknek a folyamatoknak minden ember méltóságát szem előtt tartva, szilárd etikai elvek alapján kell a közjóra irányulniuk – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria