Ferenc pápa Ľubomír Welnitz szlovák papot pápai szertartóvá nevezte ki

Ferenc pápa – 2020. június 15., hétfő | 17:03

Június 13-án, szombaton a Szentatya Ľubomír Welnitzet, a Jézus Főpap Műve Papi Társulat tagját pápai szertartóvá, ceremonáriussá nevezte ki.

A 43 éves Ľubomír Welnitz 1977-ben született Szlovákiában, és a római Szent Tamás Pápai Egyetemen szerzett kánonjogi doktorátust. A Vatikánban évek óta az Apostoli Penitenciária beosztottjaként dolgozott.

A Pápai Liturgikus Szertartásmesteri Hivatal a Szentszék szerve, mely a Szentatya liturgikus szertartásait készíti elő és gondozza. Jelenlegi formájában Szent II. János Pál pápa 1988-ban közzétett Pastor bonus kezdetű apostoli konstitúciója szabályozza a tevékenységét. A hivatal élén áll a főszertartásmester, jelenleg Guido Marini olasz prelátus, akit még XVI. Benedek pápa nevezett ki 2007 október elsején. Ferenc pápa megválasztása után Guido Marini atyát megerősítette hivatalában, sőt 2017 októberében újabb időszakra meghosszabbította megbízatását.

A főceremonárius munkáját segítik a szertartók, akik általában heten vannak, de melléjük a pápa most egy nyolcadikat nevezett ki. A szertartók a pápa liturgikus szolgálatainak a munkatársai; minden ilyen alkalommal láthatjuk a főszertartó mellett Pier Enrico Stefanetti, Diego Giovanni Ravelli, Marco Agostini, Massimiliano Matteo Boiardi, Vincenzo Peroni, Ján Dubina, Krzysztof Marcjanowicz és mostantól Ľubomír Welnitz szertartót.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria