Ferenc pápa üdvözli a francia püspökök méltósággal hozott döntéseit

Ferenc pápa – 2021. december 16., csütörtök | 9:51

December 13-án Ferenc pápa a Vatikánban kihallgatáson fogadta a Francia Püspöki Konferencia elnökségét, melynek tagjai Eric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a konferencia elnöke és a két alelnök, Olivier Leborgne arrasi püspök és Dominique Blanchet, créteil-i püspök, valamint Hugues de Woillemont atya, a konferencia főtitkára.

A Vatikánban a Szentatyával folytatott megbeszélést követően a Francia Püspöki Konferencia elnökségének tagjai a római Francia Pápai Szemináriumban tartott rövid sajtótájékoztatón beszámoltak a pápai kihallgatás során érintett témákról. Mindenekelőtt leszögezték, hogy a pápával való évenkénti találkozójuk immár bevett gyakorlat, és most is ezért érkeztek a Vatikánba. Részletesen beszámoltak a Francia Püspöki Konferencia november 2-a és 8-a között Lourdes-ban tartott plenáris üléséről, melyen ismertették az úgynevezett CIASE (Commission indépendante sur les abus sexuels dans l’Église) jelentést. Ez az október 5-én közzétett dokumentum – melyet független szakemberek állítottak össze – részletesen tárgyalja a Franciaországban 1950 óta egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett bántalmazási eseteket.

Eric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a püspöki konferencia elnöke kifejtette, hogy a francia püspökök „egyfajta lelki megtérést” éltek át ezen a lourdes-i közgyűlésen. Olivier Leborgne alelnök, arrasi püspök olyan „szellemi kalandról” (aventure spirituelle) beszélt, amely arra késztette őket, hogy figyelmesen meghallgassák az áldozatok fájdalmait és gondjait, és gondoskodjanak a megfelelő lépésekről, beleértve az intézményi felelősségvállalást, az egyéni következményeken túlmenően.

December 13-i találkozójukon Ferenc pápa „elismerőleg szólt arról a méltóságteljes magatartásról, mellyel a francia püspökök a CIASE jelentést fogadták és számba vették annak következményeit”. A Szentatya arra buzdította a francia püspököket, hogy „továbbra is haladjanak a megkezdett szinodális úton”, mely meghallgat, figyelembe vesz és értékel.

A CIASE jelentés továbbra is érvényes alapja marad a megkezdett munkának, annak ellenére, hogy nagy vitát váltott ki országszerte. Ferenc pápa egy később meghatározandó időpontban fogadja Jean-Marc Sauvét, a visszaélések ügyével foglalkozó független bizottság elnökét. A Szentatya érdeklődéssel hallgatta a Francia Püspöki Konferencia elnökségének beszámolóját arról, hogy a francia katolikus egyház történelmileg mikor és hogyan foglalkozott az úgynevezett „problémás papok” eseteivel.

Vatikáni tárgyalásaik során a francia püspökök a kiskorúak bántalmazásának kérdéséről az említett CIASE jelentés alapján naprakészen és mélyrehatóan tájékoztatták Marc Ouellet bíborost, a Püspöki Kongregáció prefektusát, valamint João Braz de Aviz bíborost, a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusát. A francia püspököknek szándékukban áll, hogy Európa több országának illetékes vezetőit informálisan tájékoztassák az eseményekről. A Francia Püspöki Konferencia jövő januárban találkozót tervez a németországi és svájci püspöki konferenciák elnökségeivel, ami lehetővé teszi a tapasztalatcserét és a más módszertannal végzett felmérések tanulmányozását. Ferenc pápa a francia püspökkel folytatott eszmecsere során utalt még a 2019 februárjában történt korábbi találkozójukra, amikor a püspökök eltökélték, hogy „minden szükséges munkát megtesznek annak érdekében, hogy szembenézzenek a bajok gyökereivel, globális szinten. Ehhez a püspököknek lelki úton kell élniük, az Úr színe elé kell helyezni magukat és bátran vállalniuk kell felelősségüket Krisztus előtt az áldozatokért”.

Michel Aupetit emeritus párizsi érsek nemrégiben történt lemondásával kapcsolatban a pápa kifejezte szomorúságát, amiért az érseknek meg kellett hoznia ezt a döntést. Ferenc pápa kijelentette, hogy „becsüli Aupetit érsek lelkipásztori döntését” – tájékoztatott a Francia Püspöki Konferencia elnöksége a Ferenc pápánál tett hétfői látogatásukról.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria