Ferenc pápa üzenete a mentális egészségről rendezett olasz konferencia résztvevőihez

Ferenc pápa – 2021. június 28., hétfő | 16:43

Június 25–26-án tartották Rómában az olasz Egészségügyi Minisztérium által támogatott második Országos Mentális Egészség Konferenciát. A kétnapos online konferencia résztvevőihez Ferenc pápa videoüzenettel fordult.

A szakemberek elkötelezettsége a mentális problémával küzdők megsegítésében a betegek és az egész társadalom számára sokat jelent – szól a pápa üzenete. A betegek ugyanis a pandémia pusztító pszichológiai hatásai következtében még jobban megérezték saját törékenységüket.

Ezért kívánatos, hogy erősítsék meg az egészségügyi rendszert a mentális betegek védelme érdekében; segítsék a tudományos kutatást, az egyesületek és az önkéntes szervezetek támogatásával gondoskodjanak a betegekről és családtagjaikról. A betegek gondozásánál

figyelembe kell venni azt a konkrét környezetet, amelyben élnek, amiből nem hiányozhat a közösség emberi melegsége és szeretete.

Az ápolás irányuljon a beteg személye egészére, hiszen a másokkal való törődés nem csak szakképzett munka, hanem valódi küldetés, amely teljes mértékben akkor valósul meg, ha a tudományos ismeretek az emberi gyengédséggel karöltve szolgálnak – állapítja meg Ferenc pápa videoüzenetében.

A pápa reméli, hogy a konferencia gyarapítja a szakemberek és intézmények érzékenységét a mentális egészségi problémáktól szenvedők iránt, hogy nagyobb bizalom ébredjen irántuk a társadalomban.

Küzdeni kell ezért a betegek megbélyegzése ellen; küzdeni egy olyan logikával szemben, mely az embert annak termelői hasznosságával méri.

A világjárvány napjainkban óriási kihívások elé állította az egészségügyi dolgozókat, és egyúttal azt is megmutatta, hogy megfelelő egészségügyi ellátásra van szükség annak érdekében, hogy senkit se hagyjanak magára, hanem gondoskodjanak mindenkiről befogadó módon. A pápa végül eredményes tanácskozást kíván a konferencia résztvevőinek, és Isten áldását kéri rájuk.

Ferenc pápa üzenete angol nyelven ITT olvasható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria