Ferenc pápa üzenete a taizéi találkozóra: Növeljétek az irgalmasság kultúráját!

Ferenc pápa – 2017. december 28., csütörtök | 19:15

A Taizéi Közösség európai találkozóját idén Svájcban, Bázel városában tartják december 28. és január 1. között. Több tízezer fiatal – köztük magyarok is – vesz részt a „Bizalom zarándoklata a földön” kezdeményezésben, amelyet Roger testvér, a Taizéi Közösség alapítója indított el a hetvenes években.

Bázel a történelem során helyt adott egy katolikus zsinatnak és a protestáns reformáció egyik központja is volt.

Ferenc pápa az idei taizéi európai találkozó résztvevőinek küldött üzenetében kiemeli: idén negyvenedik alkalommal rendezik meg az immár hagyománnyá vált programot. Bázel Svájc, Franciaország és Németország találkozásánál fekszik, ahol a fiatalok azért gyűlnek össze, hogy együtt találjanak rá az öröm forrásaira. E téma köré szerveződnek az elmélkedések és az imádságok. A Szentatya lelki közelségéről biztosítja a fiatalokat.

Üzenetében a Szentatya felidézi Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítását, amelyben hangsúlyozza: „Az evangélium öröme betölti azok szívét és egész életét, akik találkoznak Jézussal. Akik engedik, hogy üdvözítse őket, azok megszabadulnak a bűntől, a szomorúságtól, a belső ürességtől és az elszigetelődéstől. Jézus Krisztussal mindig megszületik és újjászületik az öröm” (n.1). A pápa örömének ad hangot, hogy a fiatalok úgy döntöttek, részt vesznek ezen a találkozón, hogy befogadják és elmélyítsék Jézus üzenetét, aki az öröm forrása mindazoknak, akik megnyitják előtte szívüket. Egyben köszönetét fejezi ki, hogy válaszoltak az Úr hívására, aki mindenkit egyesít szeretetének örömében.

Ferenc pápa arra buzdítja a fiatalokat, hogy engedjék bennük élni ezt a Jézussal megélt barátságból születő örömöt, ami által nem zárkóznak el másoktól és a világ szenvedéseitől. Arra hívja őket, hogy maradjanak egységben az Úrral az imádságon, Isten Szavának meghallgatásán keresztül. Ezáltal segítheti őket abban, hogy tehetségüket „az irgalmasság kultúrájának növelésére fordítsák, amely a másokkal való találkozás újra felfedezésén alapszik. Olyan kultúra ez, amelyben senki sem néz a másikra közönnyel vagy fordítja el a tekintetét, amikor testvérei szenvedését látja”.

A hamarosan lezáruló idei évben megemlékeztünk a reformáció 500. évfordulójáról – emlékeztet a Szentatya. Kéri a Szentlelket, segítse a protestáns, katolikus és ortodox fiatalokat, hogy örvendezzenek és gazdagodjanak azokkal az ajándékokkal, amelyeket Krisztus tanítványai elnyernek. Ezáltal mutassák meg, hogy az evangélium öröme egyesít bennünket a megosztottság minden sebén túl. Ferenc pápa arra ösztönzi a bázeli találkozó résztvevőit: ne féljenek a testvériség útján járni, hogy a rendezvényen láthatóvá váljon az örömteli szeretetközösség, amely az Úrral eltelt szív forrásából fakad.

Üzenete végén a pápa az Úrra bízza a fiatalokat, hogy Szűz Máriával együtt énekeljék az öröm forrását jelentő szeretetének csodáit. Áldását adja a nemzetközi találkozó résztvevőire, a taizéi testvérekre és mindazokra, akik befogadják őket Svájcban, Franciaországban és Németországban.

A taizéi találkozókról készült videó itt tekinthető meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: a Taizéi Közösség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria