Ferenc pápa üzenetet küldött a Laudato si’ enciklikával foglalkozó argentin kongresszusra

Ferenc pápa – 2021. augusztus 27., péntek | 13:34

Szeptember 1. és 4. között egyetemközi konferenciát rendeznek Argentínában Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájáról, amely nemcsak közös otthonunk gondozásáról szól, hanem társadalmi témákat is érint. A Szentatya rövid videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket, amelyet augusztus 24-én tettek közzé.

Ferenc pápa annak a reményének adott hangot üzenetében, hogy az esemény hozzájárul a társadalmi és egyéni felelősségvállaláshoz közös otthonunk védelme érdekében. A pápa spanyol nyelven szólt az egyetemistákhoz, hangsúlyozva, hogy Laudato si’ kezdetű enciklikája nemcsak „zöld” enciklika, hanem társadalmi tanítás is. Ferenc pápa végül áldását küldte a összejövetel résztvevőire, és kifejezte, bízik a tanácskozás sikerében.

A szeptember eleji kongresszust az argentin egyetemközi tanács (CIN), az argentin magánegyetemek rektorainak tanácsa (CRUP) és az argentin katolikus püspöki konferencia hívta össze, hogy a globális ökológiai tudatosság témáját tanulmányozza közös otthonunk védelme érdekében.

A fenntartható és átfogó fejlődés útjait keresve az egyetemi és akadémiai közösség aktív párbeszédet kíván nyitni földünk jövőjének építéséről. A kongresszus elsősorban Latin-Amerika térségével foglalkozik; mintegy negyven felsőoktatási intézmény és százharminc szakértő vesz részt rajta. Fontos cél a felvetett témák több oldalról történő megközelítése, amely hozzásegít a problémák megértéséhez és a jövőbeni feladatok megfogalmazásához.

Az egyetemközi találkozó a köz- és magánszférában szerepet játszó döntéshozókat, a közigazgatási tisztviselőket, a nemzetközi szervezeteket, az igazságszolgáltatásban dolgozókat, az oktatás, a kultúra, a tudomány, a technológia, valamint a környezetpolitika képviselőit, a törvényhozókat, a civil szervezeteket és a vállalkozói szférát is meg kívánja szólítani. Az összejövetelen négy főbb kérdéskört tárgyalnak: az emberi méltóság, a kultúraközi párbeszéd és testvériség; a környezet; a személyek átfogó fejlődése; tudományközi elképzelések és találkozások.

A kongresszus online is követhető lesz, így minden érdeklődő részt tud venni a rajta.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Laudatosi.edu.ar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria