Ferenc pápa üzenetet küldött a Laudato si’ közösségek második fórumára

Ferenc pápa – 2019. július 6., szombat | 17:29

Az olaszországi Amatricében tartják második találkozójukat július 6-án a Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája szellemében szerveződött közösségek. A találkozón felmerülő kérdéskör azonos a következő püspöki szinódus témájával: Amazóniával foglalkozik.

Amatricét 2016-ban földrengés sújtotta, az újjáépítés azonban késik. A három évvel ezelőtti tragikus földmozgás háromszáz ember halálát követelte, városokat döntött romba, iskolák, templomok várnak még a helyreállításra. A Ferenc pápa teremtésvédelemmel foglalkozó enciklikájának szellemiségét tükröző mozgalmak és társulatok arról tanácskoztak július 6-án, hogy az Amazonas-medence súlyos és tovább már nem fenntartható helyzetét hogyan lehetne orvosolni. A találkozóra a pápa is elküldte üzenetét. Mint ismeretes, a Szentatya két hónappal a földrengés után személyesen kereste föl Amatricét. A 2016 októberében tett látogatás emléke mindig jelen van szívében, és a remény jele az, hogy éppen ezen a helyen tartják a találkozót a közös otthonunkat pusztító jelenségekről.

Üzenetében a pápa társadalmi igazságosságot sürget, mely szorosan összefügg az ökológiával. Ami Amazóniában történik, az kihat az egész bolygóra. Nem nézhetjük tétlenül, hogy ezreket fosztanak meg földjüktől, kultúrájuktól és hagyományaiktól, megtörve az évezredes egyensúlyt, ami e népeket szülőföldjükhöz köti. Az egyház sem maradhat néma: fel kell erősítenie a szegények kiáltását. Új életstílusokat kell elősegíteni a doxológia, az Eucharisztia és az aszkézis alapján. Az ember őrzője a teremtett világnak, amelyért hálásnak kell lennie a Teremtő Istennek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria