Ferenc pápa üzenetet küldött a Metodista és Valdens Egyházak Szövetségének szinódusára

Ferenc pápa – 2019. augusztus 27., kedd | 10:00

Augusztus 25-én kezdődött a Torinóhoz közeli Torre Pellicében a Metodista és Valdens Egyházak Szövetségének szinódusa. A pápa üzenetet küldött az ülés résztvevői számára, amiben arra buzdított, hogy „közös válaszokat kell adni a szenvedésre, amely sok embert sújt, különösen is a legszegényebbeket és a leggyengébbeket”.

„Imádkozom mindannyiótokért, hogy a találkozás, az ima és az elmélkedés e napjaiban megtapasztaljátok a Szentlelket, aki áthatja és erőt ad a keresztény tanúságtételnek.” Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a keresztények közötti ökumenikus szellem megszilárdulásáért és az egyházak közötti szeretetközösségért imádkozik.

A Szentatya hangsúlyozta üzenetében, hogy „sürgető szükség van a hiteles tanúságtételre Krisztusról és evangéliumáról”. Ez csak akkor lehetséges, ha a szándék és a cselekvés egységét fenntartjuk. „Arra kaptunk meghívást, hogy újra elkötelezzük magunkat egymás megismerése, megértése és az együttműködés iránt, hogy tanúságot tegyünk Jézusról és a szeretet evangéliumáról.” A pápa hozzátette: Krisztus tanítványaiként – előmozdítva az igazságosságot és a békét – közös válaszokat kínálhatunk fel a szenvedésre, amely sok embert sújt, különösképpen a legszegényebbeket és a leggyengébbeket.

A Metodista és Valdens Egyházak Szövetségének szinódusát istentisztelettel nyitották meg, a szertartáson Erica Sfredda mondott elmélkedést. A felajánlott perselypénzből a Pinerolo ökumenikus központot támogatják, amely a gazdasági és szociális nehézségekkel küzdő családokat segíti.

A szinóduson 180-an vesznek részt, lelkipásztorok és világiak. Az ülésen számos téma előkerül: a vallásszabadság, az állammal való kapcsolat, a szociális és közösségi elkötelezettség, a globális diakónia, az emberi jogok, az interkulturális nemzedék jelene és jövője, a helyi egyházak valósága, az ökumenizmus és a vallásközi párbeszéd kérdései.

Az olasz katolikus püspöki konferencia részéről Ambrogio Spreafico püspök, az ökumenikus és a vallásközi párbeszédért felelős bizottság elnöke vesz részt a szinóduson. Számos vendéget várnak más kontinensekről is. A szinódus végén lejár Eugenio Bernardini tiszteletes mandátuma, és megválasztják utódát, az új moderátort.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria