Ferenc pápa üzenetet küldött Nagy-Britanniába és Írországba az élet napjára

Ferenc pápa – 2020. május 29., péntek | 14:44

„Válaszd az életet!” – ez a témája az idei élet napjának, amelyet minden évben megrendez az angliai és walesi püspöki konferencia a skót és az ír püspökökkel közösen. A kezdeményezés célja, hogy érzékenyítse a brit szigetek lakóit az élet jelentősége és értéke iránt annak minden szakaszában és körülményei között.

A tervek szerint 2020-ban Skóciában május 31-én, Angliában és Walesben június 21-én, Írországban pedig október 7-én tartották volna meg az élet napját, de a járvány miatt kialakult vészhelyzetben valószínűleg mindenütt későbbre halasztják.

Az életvédő napra üzenetet küldött Ferenc pápa, amelyben aláhúzza, hogy a témaválasztás kifejezetten aktuális Szent II. János Pál pápa Evangelium vitae kezdetű enciklikája kiadásának 25. évfordulóján. A pápai dokumentum az emberi élet értékét és sérthetetlenségét állítja a középpontba.

Az angliai és walesi püspöki konferencia életvédő bizottsága vezetőjének, John Sherrington püspöknek címzett üzenetében Ferenc pápa azt kéri, hogy az élet napján imádkozzanak azokért a családokért, önkéntesekért, egészségügyi dolgozókért is, akik gyakran kifejezetten hősiesen végzik munkájukat és ápolják, gyógyítják a koronavírusban szenvedőket. A Szentatya emellett imát kér azokért is, akik az Istentől minden embernek adott értékeket és méltóságot védelmezik a szegénység és a háborúk járványa közepette. Üzenete végén a pápa annak a reményének ad hangot, hogy a jelenlegi egészségügyi válsághelyzet elvezet annak a jobb megértéséhez, hogy erkölcsi kötelességünk az élet kultúráját építeni, amely védelmezi és elősegíti Isten minden gyermekének átfogó javát, kezdve a legsérülékenyebbekkel.

Az angliai és walesi főpásztorok nevében Sherrington püspök háláját fejezte ki a pápának, amiért áldását küldte a kezdeményezésre. „Üzenetében reményt ad és megújítja elkötelezettségünket a legalapvetőbb emberi ösztön iránt, vagyis hogy védelmezzük az élet misztériumát annak minden szakaszában, és erősíti e védelem érdekében tett lépéseinket” – írja a westminsteri segédpüspök. „Idén az élet napján az újszülöttek és a várandós anyák gondozására összpontosítunk, hogy az elme és a szív nyitott legyen az anyaméhben levő minden új élet ajándéka és csodája iránt.” Az angol püspök emellett háláját fejezi ki mindazoknak, akik rendületlenül dolgoznak azon, hogy a törvények átfogó védelemben részesítsék az életet.

Az angliai és walesi püspöki konferencia idén is rendelkezésre bocsátott internetes oldalán az élet napjához kapcsolódó segédanyagokat: imákat, információkat, amelyek az anyákat és gyermekeiket támogatják, valamint az abortusz által érintettektől származó tanúságtételeket. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria