Ferenc pápa a Vatikáni Kertekben zárja le a Mária-hónapot

Ferenc pápa – 2021. május 30., vasárnap | 16:22

Május 31-én, a Szűzanyának szentelt hónap végén a pápa az augsburgi Csomóoldó Boldogasszony-kép másolata előtt a rózsafüzér elimádkozásával Szűz Mária anyai közbenjárására bízza a világot. Az imádságban Ferenc pápa öt szándékkal fordul a Szűzanyához, oldásukat kérve a pandémia terhe alatt roskadozó emberiség érdekében.

A Mária-hónappal a pápa által meghirdetett imamaraton is lezárul, amelyet a vatikáni Szent Péter-bazilikában nyitott meg Ferenc pápa, és amelybe sorban kapcsolódtak be a világ Mária-kegyhelyei, elsősorban a koronavírus-járvány végéért közbenjárva.

Május 30-án, vasárnap az olaszországi Pompejiben, a Rózsafüzér Királynője-kegyhelyen az anyaszentegyházért fohászkodnak. A mindennap 18 órakor kezdődő imádságba élő közvetítésen keresztül lehet bekapcsolódni.

Május 31-én, hétfőn a Vatikáni Kertekben található lourdes-i barlangnál a világjárvány megszűnéséért, a társadalmi élet újrakezdéséért és a gazdaság újraindulásáért imádkoznak – a Szentatya vezetésével.

E záró rózsafüzér imádságot ünnepélyes körmenet előzi meg, amelyen elsőáldozó gyermekek, cserkészek, néhány család és szerzetesek vesznek részt, Isten egész népének képviseletében. A Csomóoldó Boldogasszony-kegykép előtt tisztelegnek a svájci gárdisták és a vatikáni csendőrök. Zenei szolgálattal közreműködik a római egyházmegye kórusa és egy helyi zenekar. Az imát a Katolikus Akcióhoz tartozó fiatalok végzik, továbbá friss házasok, gyermeket váró családok és egy siket személyekből álló család, ahol egy szerzetesi hivatás született.

Az Augsburgban található Mária-kegykép egyetlen hiteles másolatát Bertram Johannes Meier augsburgi püspök hozza el és adja át Ferenc pápának, aki régóta nagy tisztelője a Csomóoldó Boldogasszonynak, és aki szándéka szerint rendelkezik majd a kép elhelyezéséről – tájékoztat az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa, az imamaraton szervezője.

Az 1700–as évekből származó eredeti kegykép Németországban, az augsburgi St. Peter am Perlach-templomban található. A Szeplőtelen Szűz, akinek piros ruháját kék palást borítja, egymás után kioldja a két angyal által felé nyújtott szalag csomóit; lábával eltiporja a kígyó fejét, szétzúzza a poklot. A kép szimbolikája szerint: Mária kioldja életünk csomóit, amelyek gúzsba kötnek, eltávolítanak Istentől.

A hétfői imádság tehát a Csomóoldó Boldogasszonyhoz szól, arra kérve Máriát, hogy segítsen oldani a világot sújtó sok szenvedést, amelyet az egészségügyi, gazdasági, pszichológiai és szociális válság okoz.

A pápa öt szándékkal fordul a Szűzanyához: az első csomó, amelynek kioldására kéri, a sérült emberi kapcsolatokat; a magány, a közöny elmélyülését jelenti. A második csomó a munkanélküliség – különösen a fiatalok, a nők, a családapák és azok körében, akik igyekeznek megvédeni alkalmazottaikat. A harmadik csomót az erőszak képezi, főként a családi erőszak, amely a négy fal között történik, illetve a válság bizonytalansága okozta társadalmi feszültségek miatt. A negyedik csomó az emberi fejlődésre vonatkozik – ezzel kapcsolatban azért imádkozik a Szentatya, Szűz Máriát kérve, hogy a tudományos kutatás támogassa a humán fejlődést, és mindenki számára tegye elérhetővé a felfedezéseket, különös tekintettel a gyengékre és a szegényekre. Az ötödik csomó oldása a lelkipásztorkodás területére vonatkozik: hogy a helyi egyházak, a plébániák, az imakörök, a lelkipásztori és evangelizációs központok kapjanak új lelkesedt, újult lendületet a lelkipásztori életre; a hogy a fiatalok családot alapíthassanak, s legyen jövőjük.

Az ünnepélyes szertartást, melynek végén megkoronázzák a Szűzanyát, a vatikáni média élőben közvetíti.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria