Ferenc pápa videoüzenetet küldött Brazíliába, Aparecidai Miasszonyunk ünnepére

Ferenc pápa – 2019. október 12., szombat | 16:42

Október 12-én, szombaton, az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus egyik szünetében Ferenc pápa kamera elé állt, hogy videoüzenetben köszöntse a brazil híveket Aparecidai Miasszonyunk ünnepén.

Ferenc pápa azt kívánta a „kicsi és alázatos” Aparecidai Szűzanya, Brazília védőszentje ünnepén, hogy minden brazíliai ember Édesanyja kísérje továbbra is a népet a béke, az öröm és az igazságosság útján. Szűz Mária álljon imádságával a nép mellett a szenvedés pillanataiban, a megannyi politikai, társadalmi, ökológiai probléma közepette, a „gyarapodás és a szabadság távlatában”.

Az üzenet egyúttal bátorítás is volt a brazil hívek felé, hogy a Szűzanya ünnepén fohászkodjanak anyai támogatásáért.

Az éves szinten mintegy 8 millió zarándokot befogadó brazíliai Aparecida (São Paulo tartomány) a második legnagyobb Mária-kegyhely a világon.

1717. október 12-én akadt itt három halász hálójába egy Mária-szobrocska. Az aparecidai fekete Madonnának nemsokára csodatévő erőt tulajdonítottak. A szobrot először egy erre a célra kialakított kis kápolnában tisztelték, amelynek helyén aztán 1834-ben bazilikát építettek, hogy a megnövekedett számú hívők tömegeit be tudják fogadni. Minthogy aztán ez a templom is kicsinek bizonyult, 1955-ben egy újabb bazilika került a helyére, mely 173 méteres hosszával és 168 méteres szélességével a világ legnagyobb templomai közé tartozik.

Az Aparecidai Miasszonyunk 1929 óta Brazília védőszentje. 2017-ben – a szobor megtalálásának 300. évfordulóján – 13 millió zarándok kereste fel a kegyhelyet.

Forrás: Katholisch.de

Ferenc pápa első Olaszországon kívüli apostoli útja a brazíliai Rio de Janeiróba vezetett, a 28. Ifjúsági Világtalálkozóra 2013 nyarán. Ekkor ellátogatott az Aparecidai Miasszonyunk bazilikájába is, és az egész brazil népet és Latin-Amerika lakóit felajánlotta a Szűzanyának.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria