Ferenc pápa videoüzenetet küldött a hispán lelkigondozásról szóló washingtoni kongresszusra

Ferenc pápa – 2022. április 29., péntek | 15:09

Április 26. és 30. között hatodik alkalommal tartanak kongresszust a latin-amerikai származású hívek lelkigondozásáról Washingtonban. Rendhagyó módon április 27-én 420 résztvevő a Capitoliumhoz vonult, kérve az amerikai törvényhozást a bevándorlás reformjára.

Ferenc pápa ismét megragadta az alkalmat, hogy felszólítsa az emberiséget: változtassa meg gondolkodásmódját és szőjön terveket a békére. A hispán lelkigondozásról szóló katolikus nemzeti kongresszus résztvevőihez fordulva megjegyezte, hogy „abszurd időszakot élünk, amelyben még ki sem jutottunk az egész emberiséget nagy szenvedéssel és szomorúsággal sújtó világjárványból, de máris a háború szenvedése és tragédiája közepén találjuk magunkat”.

Minden háború igazságtalanságból születik, minden háború, beleértve azokat is, amelyeket időnként a családunkban és közösségeinkben, és amelyeket csendben vívunk. Ezek is igazságtalanságból születnek.”

A Gyökerek és szárnyak című kongresszust április 26. és 30. között tartják az amerikai fővárosban, témája: „Prófétai hangok: legyünk hidak egy új korszakhoz”.

„Jó témát választottatok” – fogalmaz videoüzenetében a pápa. Arra buzdítja a résztvevőket, hogy aktívan segítsék a háborús gondolkodásmódok átalakítását „békés szemléletté és béketervekké”.

„Mindannyian háborús gondolkodásmóddal gondolkodunk. Ez egzisztenciális káinizmus. A testvériség mindenkié, és olyan gondolkodásmódban nyilvánul meg, amely megváltoztatja a családok, közösségek, népek, nemzetek és a világ életét” – mutat rá Ferenc pápa.

Békére van szükségem, nektek is békére van szükségetek, a világnak is békére van szüksége. Békét lélegezni egészséges.

A béke kézzelfogható jeleire van szükségünk. A keresztényeknek példát kell mutatniuk.” „Kérlek benneteket, legyetek hidak és építsetek hidakat, imádkozzatok és munkálkodjatok a békéért, és ne felejtsetek el imádkozni értem” – zárta videoüzenetét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió; Aleteia.org

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria