Ferenc pápa Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadta a Vatikánban

Ferenc pápa – 2019. július 4., csütörtök | 19:10

Július 4-én délután a pápa fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akivel közel egyórás megbeszélést folytatott. Az államfő ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A vatikáni találkozóról kiadott szentszéki közlemény arról tájékoztat, hogy a szívélyes légkörben zajló megbeszélések során a felek elégedettségüknek adtak hangot a kétoldalú kapcsolatok fejlődése miatt. Ezt tovább erősíti az ezen a napon aláírt megállapodás a Bambino Gesù nevű, vatikáni fenntartásban működő kórház és az Orosz Föderáció gyermekkórházai közötti együttműködésről.

A pápa és az orosz elnök megvitatták az oroszországi katolikus egyház életével kapcsolatos fontos kérdéseket is. A beszélgetés során érintették az ökológia témáját és az aktuális nemzetközi helyzet kérdéseit, kiemelt figyelmet fordítva Szíriára, Ukrajnára és Venezuelára.

Putyin elnök egy fekete-fehér fotókat tartalmazó könyvet és Andrej Koncsalovszkij orosz filmrendező Michelangelóról szóló, orosz–olasz kooprodukcióban készült, A bűn című filmjét ajándékozta Ferenc pápának DVD-n. „Az egyik leghíresebb filmrendezőnk, aki Olaszországban élt. Azt kérte tőlem, adjam át üzenetét a pápának, ha van egy kis ideje, nézze meg a filmet – mondta az orosz elnök, aki egy Szent Pétert és Szent Pált ábrázoló ikont is átadott a Szentatyának, megjegyezve: „Önök június 29-én, mi július 12-én ünnepeljük őket.”

A pápa az I. világháború végének centenáriumára kiadott éremmel és egy 1739-ben készült, a Szent Péter teret és a bazilikát ábrázoló rézkarccal viszonozta a gesztust, mondván: „sose felejtse el Rómát”. A Szentatya átadta az idei béke világnapjára írt üzenetének kézjegyével ellátott példányát Putyin elnöknek, valamint az emberi testvériségről szóló, Abu-Dzabiban az Al-Azhar szunnita központ főimámjával együtt aláírt dokumentumot, illetve a Gaudete et exsultate és a Christus vivit kezdetű apostoli buzdítás egy-egy példányát – tájékoztatott az ANSA olasz hírügynökség.

A Szentatya egy nappal azelőtt fogadta az orosz elnököt, hogy az ukrajnai görögkatolikus püspökök a Vatikánba érkeznek a hazájukban kialakult válság megvitatására.

* * *

A mai volt Ferenc pápa és Vlagyimir Putyin harmadik találkozása. A Szentatya ezt megelőzően 2013. november 25-én, majd 2015. június 10-én fogadta az orosz elnököt. 

XVI. Benedek pápa 2007. március 13-án találkozott Putyin elnökkel. A megbeszélésen a katolikus és az ortodox egyház közötti kapcsolatok, a szélsőségesség és az intolerancia kérdései álltak a középpontban.

II. János Pál pápa 2000. június 5-én fogadta először Vlagyimir Putyint. A megvitatott témák között szerepelt a Szentszék és Oroszország szerepe a Kelet és a Nyugat közötti integráció folyamatában. Különös figyelmet szenteltek a fegyverleszerelés problémájának és a nemzetközi helyzetnek. 2003. november 5-én II. János Pál ismét találkozott Vagyimir Putyinnal – a Kazanyi Szűz Mária-ikon jelenlétében, amelyet a lengyel pápa kérésére helyeztek el a teremben. A találkozón foglalkoztak a katolikusok és egyházi struktúráik helyzetével Oroszországban, valamint a szentföldi és az iraki helyzettel; emellett mindkét fél reményének adott hangot a Szentszék és a moszkvai patriarkátus közötti párbeszéd fejlődését illetően.

A Vatikán és Oroszország közti kétoldalú kapcsolatok 1990-ben indultak újra. A Szentszék és az Orosz Föderáció 2009-ben létesített teljes körű diplomáciai kapcsolatokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria