Ferenc pápa zárja le az olasz nemzeti eucharisztikus kongresszust Materában

Ferenc pápa – 2022. szeptember 8., csütörtök | 12:48

Ferenc pápa szeptember 25-én a dél-olaszországi Materába utazik, ahol lezárja az olasz nemzeti eucharisztikus kongresszust. Szeptember 7-én tették közzé a Vatikánban a Szentatya materiai programját.

Az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 2021. szeptember 27. és 29. között Rómában tartott közgyűlésén döntött arról, hogy idén szeptember 22. és 25. között a dél-olaszországi Basilicata tartomány Matera városában tartják a 27. Olasz Nemzeti Eucharisztikus Kongresszust. A négynapos rendezvénysorozat témája: „Térjünk vissza a kenyér ízéhez – Egy eucharisztikus és szinodális Egyházért”.

A főpásztorok megfogalmazása szerint a kijelölt téma az olaszországi katolikus egyház szinodális útjának szerves és elengedhetetlen része, amennyiben egy olyan Egyház megnyilvánulása, mely éppen az eucharisztiából nyeri a mintát a szinodalitáshoz. A materai eucharisztikus kongresszus központi szimbóluma a kenyér, mely a közösségre, a részvételre és a küldetésre utal, egy ökológiai, lelkipásztori és kulturális megtérés jegyében. A 2016-ban Genovában tartott előző országos eucharisztikus kongresszus tapasztalatát viszi tovább a materiai találkozó, „mely a családokat, a fiatalokat, a megszentelt élet képviselőit, a papokat és az utolsókat állítja a középpontba” – szól a CEI közleménye az eseményről.

Ferenc pápa szeptember 25-én reggel hétkor indul helikopterrel a Vatikánból, és a terv szerint másfél óra alatt teszi meg az 500 kilométeres utat. Fél kilenckor száll le járműve a város egyik sportpályáján. Ferenc pápa ezután autóval érkezik a városi stadionba, ahol Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, a CEI elnöke és Antonio Giuseppe Caiazzo, a matera-irsinai főegyházmegye érseke fogadja Basilicata tartomány elnökével és Matera polgármesterével együtt.

A város stadionjában kilenc órakor kezdődik a nemzeti eucharisztikus kongresszust lezáró szentmise, amelyen Ferenc pápa homíliát mond. A szentmise végén mondja el a Szentatya a szokásos vasárnapi Úrangyala imádságot.

Az eucharisztikus kongresszus résztvevői nevében Matteo Zuppi bíboros mond köszönet a pápának, aki pedig hálája jeléül egy kelyhet ad ajándékba a matera-irsinai főegyházmegyének. A szentmise után, 11.15 körül Ferenc pápa helikopterrel azonnal visszaindul a Vatikánba, ahová terv szerint 12.45-kor érkezik meg.

Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, a CEI elnöke a Szentatya materai látogatásával kapcsolatban így nyilatkozott: „Köszönet Ferenc pápának, aki megosztja velünk szinodális utunk döntő állomását: Jézus köré gyűlünk, megízleljük jelenléte Kenyerét.”

Matera különleges része az a történelmi negyed, mely a város alatti domboldalon fekszik. A lakók főként a világháborúk utáni nagy szegénység miatt elhagyták otthonaikat, így a lakatlanná vált óváros pusztulásnak indult. Furcsa módon éppen ez a lepusztulás mentette meg attól a városrészt, hogy a háború utáni újjáépítési lázban lerombolják és újjáépítsék. Hozzájárultak a városrész megmentéséhez az itt forgatott filmek is, köztük világhírű alkotások. A legismertebbek Pier Paolo Pasolini Máté evangéliuma (1964), illetve Mel Gibson Passiója (2004). Időközben az óvárost rendbe hozták, és 1993-ban az UNESCO-világörökség része lett, 2019-ben pedig Európa kulturális fővárosa címet viselte Matera.

A város keresztény történelmi örökségének kiemelkedő része az óvárossal szemben fekvő tufás domboldalba vájt sziklakápolnák sora, amelyek a keresztény remeték, köztük bizánci rítusú szerzetesek csaknem kétezer éves folyamatos itteni jelenlétéről tanúskodnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: congressoeucaristico.it; Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria