Hivatásotok a tiszta, világos kommunikáció – Ferenc pápa találkozott a Szent Pál Társaság tagjaival

Ferenc pápa – 2022. június 21., kedd | 15:03

Ferenc pápa a sajtóapostolkodásra hivatott Szent Pál Társaság (Societas a Sancto Paulo Apostolo) 19. nagykáptalanjának résztvevőit fogadta június 18-án délben a Vatikánban.

A pápa előre megírt beszédét átnyújtotta a társaság tagjainak, majd kötetlenül szólt hozzájuk, hangsúlyozva, hogy a mai médiából gyakran hiányzik az őszinteség. A Szent Pál Társaság tagjai viszont nem szakmát művelnek, hanem hivatásuk van, hogy tisztán és világosan beszéljenek, amiről életükkel is tanúskodniuk kell.

Ti a kommunikáció apostolai vagytok – kezdte rögtönzött beszédét a pápa. Sokat beszélhetnénk a kommunikáció teológiájáról:

az Atya szenvedélye az, hogy önmagát közölje, mert ő mindig kommunikál, a Fiúval a Lélekben, majd velünk is.

A kommunikáció több mint szakma, a kommunikáció hivatás. Épp ezt akarta hangsúlyozni Giacomo Alberione atya, az alapítótok. A Szent Pál Társaság tiszta, evangéliumi kommunikációt folytasson – kérte a pápa.

A Szentatya a mai médiáról megjegyezte, hogy éppen ez a tisztaság és őszinteség hiányzik. Mindennapos a félretájékoztatás: egy bizonyos dolgot elmondanak, sok mást pedig eltitkolnak. A hitről szóló kommunikáció nem követheti ezt az utat! Tisztán kommunikáljatok, életetek tanúságtételével is! – buzdította a társaság tagjait Ferenc pápa.

A kommunikációt ki kell menteni mostani helyzetéből, mert most olyan kezekben van, melyek úgy irányítják, hogy vagy az igazság felét mondja csak el, vagy rágalmaz másokat, vagy tálcán kínálja a botrányokat, amiket az emberek szívesen fogyasztanak. Az ilyen kommunikáció az Atya, a Fiú és a Szentlélek Szentháromságban fennálló kapcsolatát emészthetetlen, piszkos, nem tiszta étellé teszi. A ti hivatásotok a tiszta és világos kommunikáció – szögezte le a pápa, majd összehasonlította a szakmaiságot az elhivatottsággal. Igaz, vannak köztetek profi kommunikátorok, ez rendjén is van, de a szakmaiságotokat megelőzi a hivatásotok, ami identitást ad. Isten hívása adja az önazonosságot. Dávidot Isten a nyáj mellől hívta el, és ez a meghívottság Dávid identitása, de a nyájat sem szabad elfelednie. Isten mindig a valóságban kommunikálja magát – győződjetek meg arról, hogy életetek pontosan a hivatásotok kommunikálása legyen, és hogy egyikőtöknek sem kell elrejtenie hivatásbeli identitását.

Hiszen az első dolog, amit a kommunikátor közöl, az ő maga

– mutatott rá a Szentatya.

Végezetül Ferenc pápa megköszönte a társaság újságírói szolgálatát, amire manapság az Egyházban nagy szükség van.

A Szent Pál Társaságot, amely lelkiségi mozgalomként is működik, Boldog Giacomo Alberione alapította sajtóapostolkodás céljából. Ők adják ki többek között a 90 éve megjelenő katolikus Famiglia Cristiana folyóiratot, szintén elismert kiadójuk az Edizione Paoline.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria