Hogyan közvetített Ferenc pápa egy ukrán–orosz fogolycserében?

Ferenc pápa – 2022. szeptember 30., péntek | 16:51

Ferenc pápa személyesen közvetített Oroszország és Ukrajna között egy fogolycserében. A Szentatya szeptember 15-én Kazahsztánban néhány jezsuitának mondta el a történetet, köztük volt a La Civiltà Cattolica folyóirat főszerkesztője, Antonio Spadaro, aki közzétette a beszélgetést.

Diplomáciai körökben már korábban is lehetett hallani erről, de maga a pápa csak abban a beszélgetésben erősítette meg, amelyet a jezsuitákkal folytatott Kazahsztánban, apostoli útja végén.

„Meglátogatott néhány ukrán küldött. Köztük volt az Ukrajnai Katolikus Egyetem rektorhelyettese, és az elnök vallásügyi tanácsadója, aki protestáns” – árulta el a pápa Kazahsztánban annak a tizenkilenc jezsuitának, akik a Jézus Társasága orosz régiójában tevékenykednek. „Beszélgettünk, megosztottuk egymással az elképzeléseinket. Egy fogolycserével foglalkozó katonai vezető is eljött, Zelenszkij elnök vallási tanácsadója társaságában. Ez alkalommal – mondta a pápa, elárulva ezzel, hogy több alkalommal is beszélgettek –

hoztak nekem egy több mint 300 fogoly nevét tartalmazó listát. Kérték, hogy tegyek valamit a fogolycsere ügyében. Azonnal felhívtam az orosz nagykövetet, hogy megkérdezzem, tudunk-e tenni valamit, fel tudjuk-e gyorsítani a fogolycsere folyamatát.”

A Szentatya a konfliktus kitörése pillanatától kezdve teret akart adni a párbeszédnek. „Fel szeretném idézni azt is, hogy a háború kitörésének másnapján elmentem az orosz nagykövetségre – mondta, amikor arról szólt, hogy beszélgetett a Vatikánban a moszkvai nagykövettel. – Szokatlan gesztus volt: a pápa soha nem megy a nagykövetségekre. Személyesen fogadja a követeket, amikor bemutatják neki a megbízólevelüket és amikor lejár a megbízatásuk, és eljönnek elbúcsúzni. Mondtam a nagykövetnek, hogy szeretnék beszélni Putyin elnökkel, amennyiben enged egy kis teret a velem való párbeszédnek.”

Ugyanakkor „fogadtam az ukrán nagykövetet is, és kétszer beszéltem Zelenszkij elnökkel telefonon. Elküldtem Ukrajnába Czerny és Krajewski bíborosokat, akik elvitték a pápa együttérzését. A Szentszék államközi kapcsolataiért felelős titkár, Gallagher érsek is elment az országba. A Szentszék ukrajnai jelenléte azt jelenti, segélyt viszünk és támaszt nyújtunk. Így tudjuk kifejezni, hogy jelen vagyunk.” Egyáltalán nincs kizárva egy kijevi utazás: „Gondoltam rá, hogy elmenjek.

Úgy érzem, Isten akarata az, hogy ne ebben a pillanatban menjek, de később majd meglátjuk.”

Mit gondol a pápa a Moszkva által február 24-én kirobbantott háborúról? Erre a kérdésre úgy válaszolt a pápa, hogy nem hagyott teret a találgatásoknak: „Amikor eljött látogatóba egy ukrán katolikus püspök, átadtam neki egy kötegnyi írást, a témáról mondott nyilatkozataimat. Elfogadhatatlan, felháborító, értelmetlen, barbár, szentségtörő agressziónak írtam le bennük Ukrajna megszállását… Olvassátok el a nyilatkozataimat!” Mindenesetre ahhoz, hogy tenni lehessen valamit a konfliktus ellen, ott kell lenni az áldozatok mellett, de ezzel együtt folyamatosan gondolkodni kell.

„A konfliktus áldozata itt Ukrajna. Én el szeretnék gondolkodni azon, miért nem lehetett elkerülni ezt a háborút. A háború bizonyos értelemben olyan, mint a házassági konfliktus: ahhoz, hogy megértsük az okait, ki kell kutatni, milyen folyamatok miatt alakult ki. Vannak nemzetközi tényezők, amelyeknek része volt abban, hogy előidézték a háborút. Már felidéztem egyszer – mondta a pápa –, hogy tavaly decemberben egy államelnök eljött hozzám, hogy elmondja, nagyon aggódik, mert a NATO Oroszország kapujában riogat, és nem érti, hogy az oroszok birodalomban gondolkodnak, és félnek, hogy bizonytalanná válnak a határaik… Félt, hogy ebből háború lehet, és két hónappal később ki is tört. Vagyis

soha nem szabad leegyszerűsítő módon gondolkodni a konfliktus okairól.

És azt látom, hogy birodalmi szemléletek állnak konfliktusban egymással. És amikor a birodalmak fenyegetve érzik magukat, vagy hanyatlóban vannak, azt hiszik, a problémákat egy háború képes megoldani” – fejtette ki Ferenc pápa.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire

Fotó: Laciviltacattolica.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria