Idén is a Szent Péter téren lesz a pápa nagypénteki keresztútja

Ferenc pápa – 2021. március 26., péntek | 10:37

A Szentatya nagyheti liturgikus tevékenységének rendjét március 23-án tette közzé Guido Marini prelátus, pápai szertartásmester. Eszerint Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri (Péter széke) oltáránál vezeti a szertartásokat, a járványügyi előírásoknak megfelelően.

Kivétel az utolsó vacsora emlékére bemutatott nagycsütörtök esti szentmise, melyet előreláthatólag Giovanni Battista Re bíboros, a bíborosi kollégium dékánja celebrál. A nagypénteki hagyományos Via Crucis színhelye a tavalyihoz hasonlóan nem a Colosseum, hanem a Szent Péter tér lesz.

Március 28-án, virágvasárnap Ferenc pápa délelőtt 10.30-kor mutat be szentmisét a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál, megemlékezve az Úr Jézus jeruzsálemi bevonulásáról.

Április elsején, nagycsütörtökön délelőtt 10 órakor ugyancsak a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál celebrálja a Szentatya a krizmaszentelési szentmisét.

Nagycsütörtökön az 18 órakor kezdődő esti szentmisét az utolsó vacsora emlékére előreláthatólag nem Ferenc pápa mutatja be, hanem Giovanni Battista Re bíboros, a bíborosi kollégium dékánja a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál.

Április 2-án, nagypénteken 18 órakor kezdődik az Urunk szenvedéséről megemlékező liturgia – Ferenc pápa vezetésével – a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál.

Nagypénteken este kilenc órakor a Szent Péter téren tartják meg Urunk szenvedésére emlékezve a keresztutat, a Szentatya jelenlétében.

Április 3-án, nagyszombaton a húsvéti vigília szertartása Urunk feltámadásának ünneplésével este fél nyolckor kezdődik, ezt is Ferenc pápa vezeti a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál.

Április 4-én, húsvétvasárnap délelőtt 10 órakor mutatja be Ferenc pápa az ünnepi szentmisét a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál.

Ugyancsak e napon déli 12 órakor a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál mondja el Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenetét és ad ünnepélyes áldást.

A minden pápai szertartást élő adásban közvetít a Vatikáni Televíziós Központ. A közvetítést a Vatikáni Rádió honlapjának nyitóoldáról lehet elérni, a Vatican Media Live ablakán keresztül (a jobb felső sarokban), illetve közvetlenül a Vatican Media YouTube-csatornáján.

Ferenc pápa 2020. november 22-i rendelkezése értelmében az ifjúsági világnapot egyházmegyei szinten idén már nem virágvasárnap, hanem november 21-én, Krisztus Király vasárnapján tartjuk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria