Isten számára senki sem idegen – Ferenc pápa a kongói híveknek mutatott be szentmisét

Ferenc pápa – 2019. december 2., hétfő | 12:52

December 1-jén, az új liturgikus év első napján a Rómában élő mintegy másfél ezer kongói hívőnek celebrált szentmisét a pápa a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál.

Jézus eljön: advent erre a bizonyosságra emlékeztet már nevében is, ami annyit jelent, hogy eljövetel – mondta homíliájában a pápa az új liturgikus év első napján a Rómában élő mintegy másfél ezer kongói hívőnek bemutatott szentmisén, amelyet a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál tartott. Az Úr eljön: ez reménységünk gyökere, örömünk forrása. Az a bizonyosság, hogy a világ megpróbáltatásai közepette eljön hozzánk Isten. Eljött kétezer évvel ezelőtt, és eljön majd az idők végezetén, de ma is eljön, hogy jelen legyen életünkben.

Az első olvasmányban Izajás próféta csodálatos látomásában arra buzdít, hogy „menjünk fel az Úr hegyére” (2,3), Isten házába, ahol mindenki számára van hely. A kongói hívekhez szólva a pápa így folytatta homíliáját:

Kedves testvérek, messziről érkeztetek. Elhagytátok otthonotokat, szeretteiteket. Itt befogadásra és váratlan nehézségekre is találtatok. De Isten számára mindig kedves vendégek vagytok. Számára soha nem vagyunk idegenek. Az Egyház Isten otthona: tehát itt mindig érezzétek otthon magatokat. Azért jövünk ide, hogy együtt haladjunk az Úr felé, és megvalósítsuk Izajás próféciájának szavait: „Gyertek, járjunk az Úr világosságában”.

Azonban az Úr világosságával szemben lehet a világ sötétségét választani. Ezért óva int bennünket Jézus: ne tegyünk úgy, mint ahogy „Noé napjaiban” történt, amikor az emberek csak az evés-ivásra gondoltak. A fogyasztói szemlélet olyan vírus, amely gyökerénél támadja meg a hitet, mert elhiteti, hogy az élet értelme pusztán az, amit birtokolunk, így elfelejtjük Istent.

„Virrasszatok” – Jézus ezzel az igével ébreszt fel bennünket. Azért tudunk virrasztani, mert biztos reményünk, hogy Isten eljön, és világossága a legsűrűbb sötétséget is beragyogja. Virrasztani azt is jelenti, hogy legyőzzük a kísértést, miszerint az élet értelme a felhalmozás.

Ellenállunk a fogyasztás vakító fényének, amely mindenütt ragyog ebben a hónapban, és hisszük, hogy az ima és a szeretetszolgálat nem elveszett idő, hanem a legnagyobb kincs.

Amikor megnyitjuk szívünket az Úrnak és a testvéreknek, akkor megkapjuk azt az értékes jót, amelyet Izajás hirdet az első olvasmányban, a békét: „Ő tart majd ítéletet a nemzetek között, és igazságot szolgáltat számtalan népnek. Ők meg ekevassá kovácsolják kardjukat, és lándzsájukat szőlőmetsző késsé. Nemzet nem emel kardot nemzet ellen, és nem tanul többé hadviselést” (Iz 2,4). „E szavak nyomán hazátokra gondolunk” – fordult a kongói hívekhez a pápa. Ma imádkozzunk a békéért, amelyet súlyos veszély fenyeget az ország keleti részén, ahol sokak cinkos hallgatásával kívülről is szított konfliktusok dúlnak.

Ferenc pápa végül emlékeztetett rá, hogy december elseje Kongóban Boldog Anuarite Nengapeta szerzetesnő emléknapja, aki gyilkosság áldozata lett, de mielőtt visszaadta volna lelkét az Úrnak, megbocsátott gyilkosának. Kérjük közbenjárását, hogy Kongóban tegyék le a fegyvereket, és a hadiipart váltsa fel egy békés célokat szolgáló gazdasági rendszer.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria