Jeruzsálem maradjon a béke városa – A Vatikánba látogatott az izraeli elnök

Ferenc pápa – 2018. november 15., csütörtök | 19:09

Ferenc pápa november 15-én magánkihallgatáson fogadta Reuven Rivlin izraeli elnököt. A Szentatya arra biztatta az államfőt, hogy bizalommal vegyék föl a tárgyalásokat a palesztinokkal, illetve őrizzék meg Jeruzsálemet mint a zsidók, keresztények és muszlimok szent városát.


Reuven Rivlin a pápai audiencia után találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral, illetve Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával. A protokoll szerint a Szentszék sajtóközleményben tájékoztatott az izraeli elnök vatikáni látogatásáról.

A szívélyes hangú megbeszélésekre a két állam közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének közelgő 25. évfordulója adott alkalmat. A felek annak a kívánságuknak adtak hangot, hogy az izraeli állami hatóságok és a helyi katolikus közösségek jussanak megegyezésre bizonyos közös ügyekben. Fontos, hogy kölcsönösen nagyobb bizalmat tápláljanak az izraeli és palesztin tárgyalások újrafelvételében, és így olyan megállapodás szülessen, ami tiszteletben tartja a két nép jogos elvárásait.

Szóba került Jeruzsálem ügye is, mivel a zsidók, keresztények és muszlimok egyaránt szent városuknak tartják; fontos megőrizni a „béke városának” identitását és hivatását. Kitértek még a térség politikai és társadalmi helyzetére, melyet számos konfliktus és ebből következő humanitárius válság sújt. Ebben az összefüggésben rámutattak a párbeszéd jelentőségére a különböző vallási közösségek között, hogy ezáltal biztosítsák a békés együttélést és a stabilitást.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria