Közös küzdelem, a testvériség lelkületével – Ferenc pápa gondolatai a csapatjátékokról

Ferenc pápa – 2021. július 14., szerda | 13:51

Copa América, labdarúgó-Európa-bajnokság, olimpia és paralimpia: a nyár első felében számos sportesemény halmozódott fel szokatlan intenzitással, aminek egyik fő oka a pandémia volt. A sport testvériség, lojalitás, sportszerűség, amellyel kapcsolatban Ferenc pápa is több alkalommal kifejtette gondolatait.

Két világraszóló sportesemény zajlik idén nyáron, az egyik a labdarúgó-Európa-bajnokság, amely július 11-én zárult, a másik pedig az olimpia, amely hamarosan kezdődik Tokióban. Talán az egyik legsportosabb nyarat éljük most át egy olyan év után, amely sok nehézséget jelentett minden embernek.

Az amerikai földrészen lezárult az Amerikai Kupa labdarúgótorna Argentína győzelmével, míg az Európa-bajnokságot Olaszország nyerte meg. Két nemzet csapata, amelyek különösen közel állnak Ferenc pápa szívéhez.

A Szentatya többször hangsúlyozta, hogy a sportban nincsenek ellenségek, hanem ellenfelek; a versenyek esetében sem összecsapásról, hanem találkozóról beszélünk. Ez az a világ, amelyről álmodunk, amelyet elszántsággal akarunk építeni, olyan világ, ahol az ellenfélben barátot és fivért láthatunk. Ez az ember keresztény felfogásának alapja – mondta a pápa 2019-ben, amikor az Olasz Sportegyesület tagjait fogadta.

Az idei Európa-bajnokságon két pillanatra érdemes különösen is visszaemlékezni. Az egyik a dán csapat játékosa, Eriksen szívrohama, ami mindenkit, játékost és drukkert, férfit és nőt egyaránt megérintett, és az egységre, az imára, majd az örömujjongásra hívott, amikor közölték, hogy túl van az életveszélyen.

A másik egy gyönyörű pillanat a spanyol–olasz elődöntő után, amikor a spanyol csapat edzője, Luis Enrique a sportszerűségről nyilatkozott. A mérkőzésen alulmaradt csapat vezetője elsőként gratulált a nyertes olasz csapatnak, a végső győzelmet kívánva nekik, majd kifejtette, hogy meg kell tanítani a mai fiatalokat a vereség feldolgozására, a vereségből való felállásra, arra, hogy ne csüggedjenek és gratulálni tudjanak ellenfelüknek.

Az idei Európa-bajnokságon a sportszerűség és a csapatjáték győzedelmeskedett – nyilatkozta a Vatikáni Rádió riporterének Melchor Sánchez de Toca prelátus, a Kultúra Pápai Tanácsának titkárhelyettese és sportért felelős munkatársa. Véleménye szerint a pályán a játékosok elfogadták, ha elvesztették a mérkőzést, ez pedig a sport egyik lényeges eleme. Az olaszok végső győzelmét Szent Benedek, Európa védőszentje is segítette, akinek liturgikus ünnepén, július 11-én játszották a döntő mérkőzést.

A csapatjáték, az együtt játszás csodálatos dolog, amely a pandémia idején is reményt és példát adhat a közös küzdelemre anélkül, hogy valakit magunk mögött hagynánk. Korunkban az új technológiák miatt könnyen elszigetelődhetünk, vagy csak virtuális kapcsolatokat alakítunk ki. A labdajátékban az a csodálatos, hogy együtt játszhatjuk. A labda eszköz arra, hogy az embereket az együttlétre, barátságra, a valós találkozásra hívjuk, arra, hogy bízzanak egymásban és nézzenek egymás szemébe. A foci csapatjáték, amelyben nem maradunk egyedül, és ez mindenkinek jót tesz – mondta Ferenc pápa 2019-ben az Olasz Sportegyesület tagjainak.

A sport hozzájárul a mindennapi nehézségek enyhítéséhez, segít a munkavégzésben. A játék pedig megtanítja azt, hogy a szabályok alapvetően fontosak az együttéléshez, a boldogság nem a vakmerőségben rejlik, hanem a kitűzött célok hűséges megvalósításában. Ferenc pápa hangsúlyozta: „Tanuljátok meg, hogy nem akkor érezzük szabadabbnak magunkat, ha korlátok nélkül élünk, hanem akkor, ha ezeken a korlátokon belül a legjobban teljesítünk. Nem rabszolgái, hanem urai kell hogy legyünk saját korlátainknak!”

A focibajnokság után már csak pár nap választ el bennünket az olimpiai játékoktól. Ferenc pápa 2013-ban fogadta az európai olimpiai bizottságok tagjait, akikhez a következő szavakat intézte: „Ez a megmérettetés nem a nemzetek vagy az erősek és gyengébbek közötti küzdelemről szól. Megmutatja nekünk azt a kihívást, amelyre mindannyian hivatottak vagyunk: áldozathozatal, fáradozás a célok eléréséhez, elfogadva korlátainkat anélkül, hogy azok megállítanának bennünket. A sport egyesít, a sport hidakat, kapcsolatot hoz létre egymás között, amelyet az olimpiai karikák egybefűződése is kifejez. A testvériség lelkülete az, amelynek jellemeznie kell nemcsak az olimpiai játékokat, hanem a sportot általában.”

Az idei nyarat záró nagy sportesemény a paralimpia lesz, amelyet augusztus végén és szeptember elején tartanak Tokióban. A paralimpia és minden olyan sportegyesület, amely felkarolja a fogyatékkal élő emberek támogatását, segített rámutatni a mozgássérült atléták csodálatra méltó teljesítményeire. Ezeken a versenyeken olyan élményben részesülhetünk, amelyek csodálatra méltó módon rávilágítanak a sport tisztaságára és nagyságára – mondta a pápa a paralimpiával kapcsolatban 2016-ban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria