Lássuk meg a rászorulókban Krisztust – A pápa csatlakozott a brazil püspökök nagyböjti kampányához

Ferenc pápa – 2019. március 8., péntek | 10:58

A brazil püspöki konferencia március 6-án immár 56. alkalommal indította el nagyböjti, az Egyház társadalmi tanítását közvetítő „Testvériség kampányát”. A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a pápa, aki üzenetet küldött a megnyitóra.

Brazíliában 1962 óta rendezik meg minden nagyböjtben a Testvériség kampányt, amelynek a témája idén: testvériség és közpolitika. A kampányhoz kapcsolódva Ferenc pápa üzenetet küldött a brazil püspököknek és az egész helyi egyháznak. Üzenetében hangsúlyozta a felebaráti szeretet, a testvéri kultúra építésének fontosságát, mely a jogon és az igazságosságon alapul. Jézus nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon. A világiak legyenek tudatában annak, hogy az életszentségre kaptak meghívást a keresztségben. Az a feladatuk, hogy kovászként működjenek a társadalomban, és olyan világot építsenek, ami megfelel Isten tervének.

Ferenc pápa szólt a jó politika ismérveiről. A politikusok szenvedélyesen szolgálják a népeket, az erkölcsi világképük és a kultúrájuk tiszteletben tartásával. Legyenek szolidárisak a nép reményeivel és szenvedéseivel. A közjót helyezzék saját érdekeik elé, és ne hagyják megfélemlíteni magukat a pénzügyi és médiahatalmaktól. Szakértelemmel és türelemmel nézzenek szembe az összetett problémákkal, készen a demokratikus párbeszédre. Hangolják össze az igazságosság keresését az irgalmassággal és a kiengesztelődéssel.

Az idei Testvériség kampány témája egy Izajás próféta könyvéből vett idézeten alapul: „Sionnak megváltást hoz a jog, megtértjeinek meg az igazságosság” (Iz 1,27). Célja, hogy ösztönözze a közpolitikában való részvételt Isten szava fényében. Az idei nagyböjti út a Testvériség kampány javaslatai alapján segítsen minden keresztényt, hogy nyitva tartsa a szemét és a szívét, és észrevegye a rászoruló testvérekben Krisztus testét, aki arra vár, hogy fölismerjük, megérintsük és gondosan ápoljuk – zárta üzenetét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria