Lehajolunk, hogy meggyógyítsuk mások sebeit? – Nemzetközi konferenciát tartottak a lepráról Rómában

Ferenc pápa – 2023. január 25., szerda | 14:23

A Hansen-betegségről (lepra) és más úgynevezett elhanyagolt trópusi betegségekről (krónikus fertőzések, amelyek elsősorban a legszegényebb, egészségügyi ellátáshoz legkevésbé jutó populációkat érintenek – a szerk.) tartottak nemzetközi konferenciát január 23–24-én Rómában. A tanácskozás résztvevőinek Ferenc pápa üzenetet küldött.

A kétnapos Senkit ne hagyjunk hátra című szimpóziumot a francia Raoul Follereau Alapítvány, az olasz Raoul Follereau Barátai Egyesület és a japán Sasakawa Lepra Kezdeményezés támogatta, az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának Dikasztériumával együttműködve. A szimpózium központi témája a lepra teljes felszámolása és egy olyan társadalom előmozdítása volt, amelyben senki sem marad hátra a Hansen-betegség és más elhanyagolt trópusi betegség miatt.

Január 23-án küldött üzenetében Ferenc pápa megjegyezte, hogy „a leprához kapcsolódó megbélyegzés továbbra is súlyos emberi jogi sérelmeket okoz a világ különböző részein”.

A lepra kórokozóját 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegséget korábban már legyőzöttnek hitték, azonban még ma is milliós nagyságrendben vannak betegek világszerte. 1982 óta gyógyszer-kombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas és költséges. A lepra elleni küzdelem világnapja minden év januárjának utolsó vasárnapja. Először 1954-ben tartották meg, hogy felhívják a leprával fertőzött emberekre a figyelmet.

Nyomatékosította, ne hagyjunk figyelmen kívül egy olyan betegséget, amely továbbra is több százezer embert érint a világ különböző részein. A pápa az emberi családnak a testvériség iránti hivatására alapozva arra hívott mindenkit, hogy tegye fel a kérdést: „Lehajolunk, hogy megérintsük és meggyógyítsuk mások sebeit? Lehajolunk, hogy a vállunkon hordozzuk egymást? Ez a jelen kihívása, amitől nem szabad félnünk.”

A Szentatya sürgette a konferencia résztvevőt, hogy ragadják meg a lepra elleni küzdelem világnapján az alkalmat, hogy „felülvizsgálják a fejlődési modelleket, és próbálják kijavítani az általuk okozott diszkriminációt”. Hozzátette: „Ez egy kedvező alkalom arra, hogy megújítsuk elkötelezettségünket egy befogadó társadalom építésére, amely senkit nem hagy peremre szorulni.” Visszatérve a Hansen-betegség konkrét kérdéséhez, a pápa azt javasolta, hogy tegyük fel magunknak a kérdést: „Hogyan lehet a legjobban együttműködni a leprás betegekkel, teljeskörűen kezelve őket, és főszereplőként elismerve őket saját küzdelmükben, hogy részesedjenek az alapvető emberi jogokban és hogy a közösség teljes értékű tagjaivá váljanak.”

Ferenc pápa kifejezte reményét, hogy a konferencia segít a világ minden tájáról származó ötletek összegyűjtésében, és résztvevői megvitatják azokat az intézkedéseket, amelyeket meg lehet tenni az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében. Végül kifejezte együttérzését a Hansen-betegségben szenvedők felé, és ösztönözte azon erőfeszítéseket, amelyek a lelki támogatás és az orvosi ellátás biztosítására irányulnak. Buzdította a keresztény közösségeket, hagyják, hogy ezek a testvérek evangelizálják őket, és hogy álljanak az élére azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek célja a társadalomba való teljes integrációjuk előmozdítása.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Sasakawa Health Foundation

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria